AcasăsiugariuSFÂNTUL DUMITRU 2017 - Ziua de 26 octombrie ne arată cum va...

SFÂNTUL DUMITRU 2017 – Ziua de 26 octombrie ne arată cum va fi iarna din acest an

spot_img

DISTRIBUIȚI

SFÂNTUL DUMITRU 2017 Conform tradiției, ziua Sfântului Dumitru (Dimitrie), pe care credincioșii o sărbătoresc pe 26 octombrie, e ziua care decide cum va fi vremea la iarnă.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru), Izvorâtorul de mir și făcătorul de minuni, din Tesalonic, este unul dintre cei mai respectaţi martiri de către creştin-ortodocşi.

El este perceput in popor ca fiind dăruit de la Dumnezeu cu puteri vindecătoare, dar si cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzește pădurile, usucă plantele și îi adună pe toți laolaltă la Focul lui Samedru.

Este considerat a fi patronul păstorilor și al toamnei.

După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru este ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstițiilor pastorale, reprezintă începutul iernii.

Teoretic, odată cu această sărbătoare, iarna începe să își intre în drepturi și este “descuiată”, iar ciobanii coboară oile de la munte.

Oamenii cred că starea vremii în ziua Sfântului Dumitru este un bun indicator despre cum va fi iarna în acel an.

O vreme înnorată de Sfântul Dumitru, cu vânt și ploaie prevestește zăpezi grele. Iarna va fi în schimb mai blândă dacă nu va ploua și cerul va fi senin.

Ciobanii mai au și alte obiceiuri de a afla de ce fel de vreme vor avea parte în iarna care vine.

Amplasarea unui cojoc în mijlocul oilor este o metodă străveche de a prognoza vremea. În cazul în care pe cojoc se va așeza o oaie neagră – este considerat a fi semn că iarna va fi blândă.

Dacă în schimb, pe cojoc se așază o oaie albă, atunci se pot așteaptă la o iarna grea, cu viscol și nămeți.

Această sărbătoare este întâmpinată în fiecare an cu hramuri răsunătoare, pomeni cu colaci delicioşi, dar şi jocuri cu focuri vii.

Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se săvârşesc în ajun de Samedru sunt focurile vii.

În noaptea de 25 octombrie se ține „Focul lui Samedru”, moment in care oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curți sau pe dealuri.

Conform traditiei, persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an şi feriti de necazuri, nenorociri şi boli. Rolul focului este de a alunga atât fiarele, având şi puteri roditoare, astfel incât după ce este stins oamenii obișnuiesc să arunce în gradină cenușa și cărbunii.

Femeile mai înaintate în vârstă obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

De asemenea, în această zi se pomenesc şi mortii şi se dă de pomană coliva de Samedru, dar și colaci în forma de cruce.

 

Mai  multe despre tradiţiile de Sfântul Dumitru AICI

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA