Acasăoameni noiIERNI DIFERITE - 1954: nămeţii ajungeau la etajul doi al unui bloc....

IERNI DIFERITE – 1954: nămeţii ajungeau la etajul doi al unui bloc. 2016: mașini împotmolite, drumari depășiți, curent electric picat

spot_img

DISTRIBUIȚI

Mijlocul lunii ianuarie, anul 2016: Meteorologii au emis Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol pentru mai multe județe din țară. Ninsoarea a început, utilajele sunt pe străzi, drumurile au fost închise, școlile nu mai țin cursurile.
Situația este sub control. Cel puțin teoretic. Căci în practică, drumarii sunt depășiți de situație, mai mulți șoferi au rămas împotmoliți în șanţ, călătorii din gări și aeroporturi așteptă de ore bune, iar oamenii din zone rurale nu au curent electric. România anului 2016.

În anul 1954, însă, România se confrunta cu cea mai grea iarnă din istorie! Viscolul s-a înregistrat în patru reprize, iar vântul a atins o viteză record în Bucureşti.

Februarie 1954, o lună cu semnificaţie importantă pentru Administraţia Naţională de Meteorologie: iarna a lovit mai puternic ca niciodată. Pe lângă viteza de 126 km/h a vântului din Bucureşti, un alt record consemnat în 3 februarie 1954 a vizat cantitatea maximă de zăpadă depusă: 115,9 l/mp în 24 de ore, la Griviţa. E drept, nu aveam autostrăzi la acea vreme, însă drumurile erau drumuri.
Cel mai gros strat de zăpadă din istoria măsurătorilor ANM a fost măsurat tot atunci, la Călăraşi: 173 cm, troienele atingând însă în unele zone din sud-estul ţării şi cinci metri. Ca să înţelegeţi mai bine gravitatea problemei, gândiţi-vă că zăpada ajungea până la etajul al doilea al unui bloc.
Primele informaţii despre dezastrul care s-a abătut asupra României au fost transmise de „Scânteia” în numărul din 5 februarie.
Sursă ştire a1.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA