AcasăActualitateSocialInundaţii, incendii şi poluări accidentale în 2013: Pagube de peste 5 milioane...

Inundaţii, incendii şi poluări accidentale în 2013: Pagube de peste 5 milioane de lei

spot_img

DISTRIBUIȚI

Anul 2013 a fost un an destul de bogat în situaţii de urgenţă pentru Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. O analiză a evenimentelor care au avut loc anul trecut în judeţ a fost făcută publică în data de 22 ianuarie de către preşedintele CJSU MM, Anton Rohian, acesta ţinând să arate, printre altele, principalele tipuri de risc care au generat situaţii de urgenţă pe teritoriul judeţului Maramureş în anul 2013.

În primul rând vorbim despre INUNDAŢII ŞI FENOMENE HIDROMETEOROLOGICE PERICULOASE, în lunile martie, aprilie, mai-iunie, iulie şi septembrie fiind înregistrate inundaţii care au  afectat 17 unităţi administrativ-teritoriale.

Este vorba despre 7 oraşe şi anume despre Baia Mare, Dragomireşti, Seini, Şomcuta Mare, Tăuţii Măgherăuş, Târgu Lăpuş, Ulmeni, şi 10 comune: Bistra, Cerneşti, Cicîrlău, Coaş, Copalnic Mănăştur, Dumbrăviţa, Ocna Şugatag, Remetea Chioarului, Satulung, Vadu Izei).

Au fost transmise Ministerului Afacerilor Interne 5  Rapoarte de sinteză privind apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcţiile hidrotehnice şi poluări accidentale din judeţul Maramureş, valoarea totală a pagubelor fiind de 5.686.900 lei.

ALUNECĂRI DE TEREN

În anul 2013 s-au produs/reactivat alunecări de teren în 12 unităţi administrativ-teritoriale (Baia Mare, Şomcuta Mare-Vălenii Şomcutei, Ulmeni, Vişeu de Sus, Băiuţ, Bistra, Boiu Mare, Budeşti, Cerneşti, Coaş, Ocna Şugatag, Vadu Izei).

Specialişti din comitetul judeţean s-au deplasat în teren şi au întocmit Procese-verbale de constatare prin care s-au consemnat pericolele  care pot apărea în urma reactivării alunecărilor de teren menţionate. S-a recomandat realizarea unor studii geotehnice în vederea cunoaşterii cauzei producerii acestor fenomene şi pentru luarea măsurilor de remediere şi împiedicare a extinderii lor. Reprezentanţii comitetelor locale supraveghează şi semnalează dacă aceste fenomene se accentuează.

POLUĂRI ACCIDENTALE

În luna aprilie a fost înregistrată o poluare a râului Băiţa cu ape de mină din galeria Câmpurele. Impactul generat de acest eveniment  asupra calităţii apelor a avut un caracter limitat, nu au fost efectate folosinţe de apă din aval, nu s-a produs mortalitate piscicolă şi nu a avut efect transfrontalier.

SECETĂ ŞI CANICULĂ

În perioadele de secetă, prin intermediul ISU Maramureş s-au efectuat 118 transporturi de apă menajeră în localităţile afectate. Cele mai multe s-au înregistrat în Şomcuta Mare (50), Baia Mare (20), Vişeu de Sus (15), Sighetu Marmaţiei şi Vadu Izei, câte 11.

INCENDII DE PĂDURE ŞI DE VEGETAŢIE USCATĂ

În luna mai, în zona Vîrfului Pleşca din localitatea Mara, a izbucnit un incendiu de vegetaţie uscată care a afectat o suprafaţă de cca. 150 ha vegetaţie uscată şi lăstăriş.

La sfârşitul lunii iulie, în zona cătunului Bloaja a izbucnit un incendiu de litieră în pădurea de conifere aparţinând Ocolului Silvic Târgu Lăpuş. Suprafaţa incendiată a fost de 5 ha. Intervenţia a fost îngreunată de terenul accidentat şi înclinat, inaccesibil autospecialelor de stingere a incendiilor, respectiv vântul puternic. S-a acţionat cu forţe de la ISU Maramureş, IJJ Maramureş, Ocolul Silvic Târgu Lăpuş şi Comitetul Local Cerneşti.

În luna august au avut loc 2 incendii de pădure în apropierea oraşului Borşa. Primul a izbucnit în zona Secu, iar pe parcursul celor 7 zile în care s-a manifestat incendiul au fost afectate 400 ha de vegetaţie uscată şi litieră în pădure. Al doilea incendiu, izbucnit în zona Emeric, a afectat 14 ha  de pădure de răşinoase, vegetaţie şi păşune alpină şi a durat 5 zile. Trebuie reţinută complexitatea celor două intervenţii şi resursele mobilizate pentru stingerea incendiilor: cadre de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă Maramureş, Suceava, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Maramureş, Poliţia de Frontieră Vişeu de Sus, Direcţia Silvică Maramureş şi Ocoalele Silvice Borşa şi Vişeu de Sus.

În ce priveşte intervenţiile de stingere a incendiilor la vegetaţia uscată, cele mai multe au avut loc în Baia Mare (32), Borşa (17) şi Vişeu de Sus (15).

PRĂBUŞIRI DE CONSTRUCŢII

În luna august s-a prăbuşit un planşeu din beton al unei anexe dezafectate aparţinând Minei 11 Iunie din satul Nistru – Tăuţii Măgherăuş. În urma prăbuşirii un tânăr de 15 ani şi-a pierdut viaţa.

EPIZOOTII

În anul 2013  s-au manifestat următoarele boli: anemia infecţioasă ecvină, tuberculoza bovină, salmoneloza zoonotică aviară şi rabia. În scopul stabilirii despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale şi a lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, comisiile  de evaluare constituite prin ordin al prefectului au rezolvat 186 de cazuri.

NINSORI ABUNDENTE, VISCOL

Pe parcursul sezonului rece s-a acţionat pentru monitorizarea căilor rutiere; Dirijarea circulaţiei rutiere şi închiderea unor căi de comunicaţie; Remedierea defecţiunilor apărute la reţeaua electrică, gaze şi utilităţi; Asigurarea asistenţei medicale;

Trebuie subliniat faptul că în perioada manifestării tuturor situaţiilor de urgenţă s-a constatat o bună comunicare cu mass-media locală. Evenimentele produse de fenomenele meteorologice periculoase, intervenţiile şi măsurile dispuse de Comitetul Judeţean în vederea eliminării efectelor negative au fost difuzate opiniei publice prin intermediul a 128 comunicate de presă în mass-media audiovizuală şi presa scrisă.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA