AcasăActualitatePoliticVREMEA - Buletin agrometeorologic 27 noiembrie – 03 decembrie 2012

VREMEA – Buletin agrometeorologic 27 noiembrie – 03 decembrie 2012

spot_img

DISTRIBUIȚI

Pe ansamblu, în intervalul 27 noiembrie – 03 decembrie 2012 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2…17°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…10°C, în aproape toată ţara.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 4…20°C, în majoritatea regiunilor.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -7…14°C, în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai scăzute valori înregistrându-se în zonele depresionare, favorizând producerea brumei şi îngheţului la suprafaţa solului.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. În sud-estul, sudul, estul și local în vestul și centrul ţării, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată și izolat puternică.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, procesele biologice ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor evolua normal pe majoritatea suprafeţelor agricole. Totodată, starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, iar la cele întârziate fenologic, vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv: germinare (60-100%), răsărire (40-100%), formarea frunzei a treia (10-100%), precum şi înfrăţirea (10-80%).
Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă va parcurge predominant înfrunzirea (7-13 frunze), la scara întregii ţări.
La speciile pomi-viticole va fi posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, continuându-se totodată îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor. În cea mai mare parte a plantaţiilor se va semnala stadiul de repaus biologic.

Recomandări de specialitate:
• Continuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA