AcasăLifestyleArgumente pro și contra utilizării lentilelor de contact

Argumente pro și contra utilizării lentilelor de contact

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Lentilele de contact reprezintă o opțiune excelentă de îmbunătățire a vederii, în special în rândul persoanelor cu un stil de viață activ sau care pur și simplu doresc o corectare mai discretă.

Cu toate acestea, la fel ca orice altă soluție, există însă anumite avantaje și dezavantaje asociate cu lentilele de contact care ar trebui luate în considerare.

Dacă ai de gând să folosești lentile de contact în viitorul apropiat, citește atunci acest articol pentru a afla atât argumente pro, cât și argumente contra acestei opțiuni.

3 avantaje ale lentilelor de contact

Comparativ cu ochelarii sau alte opțiuni de corectare a vederii, lentilele de contact prezintă câteva beneficii specifice, cum ar fi:

Câmp vizual mai clar

Lentilele de contact oferă un câmp vizual mai clar, deoarece nu sunt afectate de schimbările de temperatură sau de alți factori de mediu.

În timp ce lentilele ochelarilor de vedere se pot aburi, se pot uda din cauza ploii sau se pot păta din cauza atingerilor repetate, lentilele de contact oferă aceeași claritate indiferent de situație.

Numeroase opțiuni

În funcție de preferințe, poți comanda o pereche de lentile trimestriale, lunare, săptămânale și așa mai departe, fiecare cu avantaje și dezavantaje specifice.

Discută cu un specialist despre fiecare opțiune disponibilă și alege perioada de purtare care ți se potrivește cel mai bine, ținând cont însă și de recomandările medicului.

Confort ridicat

Chiar dacă aplicarea lentilelor poate fi un proces incomod la început, purtarea lor este confortabilă deoarece nici nu le simți prezența.

Comparativ cu ochelarii de vedere care pot crea disconfort la nivelul nasului sau a urechilor și care pot împiedica efectuarea anumitor sporturi, lentilele de contact oferă mai multă libertate și o purtare mult mai ușoară.

3 dezavantaje ale lentilelor de contact

La fel ca orice altă opțiune, lentilele de contact au și anumite dezavantaje care trebuie luate în considerare, cum ar fi:

Rutină de îngrijire și curățare

Spre deosebire de ochelarii de vedere care doar îi pui la ochi și ai plecat, lentilele de contact necesită îngrijire și curățare zilnică pentru a reduce riscul de infectare.

Cu toate acestea, trebuie menționat că rutina de curățare este necesară de obicei doar în cazul lentilelor de lungă durată. În cazul lentilelor de unică folosință, vei folosi o pereche nouă în fiecare zi, evitând astfel folosirea soluțiilor și recipientelor speciale.

Aplicare inconfortabilă

Corectarea discretă a vederii și abilitatea de a efectua mai multe activități vine însă la pachet și cu aplicarea inconfortabilă a lentilelor. Chiar dacă acest proces devine mai ușor și mai natural odată cu trecerea timpului, contactul direct cu ochii ar putea duce la lezare sau la apariția altor complicații.

Există anumite activități care sunt interzise

Dormitul cu lentilele de contact încă aplicate trebuie evitat deoarece poate crește semnificativ riscul de infectare a corneei [1]. Mai mult decât atât, orice contact cu apa trebuie evitat, inclusiv dușul, baia și înotul în piscină sau mare, întrucât toate sursele de apă pot reprezenta un mediu favorabil pentru bacterii.

Având în vedere că lentilele de contact corespunzătoare nici nu își fac simțită prezența, asigură-te că nu uiți de existența lor și că le îndepărtezi înainte de culcare sau de fiecare contact cu apa.

Lentilele de contact reprezintă o opțiune bună de corectare a vederii, care oferă mai multă libertate purtătorului. Chiar dacă există și anumite dezavantaje și riscuri, majoritatea sunt asociate cu purtarea sau păstrarea necorespunzătoare a acestora.

Discută însă cu un specialist înainte de a alege această opțiune și află toate avantajele și dezavantajele lentilelor de contact, pentru a putea lua o decizie cât mai bine informată!

Referințe:

  1. Cope, Jennifer R, et al. “Corneal Infections Associated with Sleeping in Contact Lenses – Six Cases, United States, 2016-2018.” MMWR. Morbidity and Mortality Weekly Report, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6095652/. Data accesării: 14.12.2022
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA