AcasăActualitateSocialVrei sa lucrezi in Elvetia? Afla care e procedura pentru obtinerea permisului...

Vrei sa lucrezi in Elvetia? Afla care e procedura pentru obtinerea permisului de munca chiar aici !

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cetăţenii români trebuie să deţină un permis de muncă începând din prima zi de desfăşurare a unei activităţi lucrative în Elveţia, chiar dacă activitatea lucrativă nu va depăşi 3 luni.
Confederaţia Elveţiană şi Uniunea Europeană au decis cooperarea în materie de distribuire a informaţiilor în vederea ocupării locurilor de muncă.
Locurile de muncă vacante vor fi anunţate pe site-urile:
– http://www.treffpunkt-arbeit.ch
– http://europa.eu/eures.
Persoanele care doresc să se deplaseze personal în Elveţia în vederea găsirii unui loc de muncă trebuie să dispună de mijloacele financiare necesare şederii.
Se recomandă totodată să posede o asigurare de călătorie. Aceste persoane pot intra în Elveţia fără viză şi pot rămâne pe teritoriul Elveţiei timp de 90 de zile fără a fi necesară solicitarea unui permis de şedere. Este totuşi necesar ca în termen de 8 zile de la intrarea în ţara să se înregistreze la primăria din zona unde vor locui.
Dacă şederea pe teritoriul Elveţiei în vederea căutării unui loc de muncă se prelungeşte mai mult de 90 de zile, persoana în cauză va trebui să solicite autorităţilor cantonului în care locuieşte un permis de şedere pentru încă 90 de zile. Acest permis poate fi prelungit până la un an de zile dacă se face dovada că s-a căutat un loc de muncă şi că sunt şanse reale să se găsească unul. În toată perioada cât o persoană îşi caută un loc de muncă, aceasta beneficiază de consultanţă din partea Oficiului Federal pentru Ocuparea Forţei de Muncă la fel ca şi cetăţenii elveţieni.
Mai multe informaţii se găsesc la: www.rav.ch. Dovada căutării unui loc de muncă se face prin întocmirea unei liste cu firmele care au fost contactate în vederea obţinerii unui loc de muncă.
Este obligatoriu ca în primele 3 luni de la stabilirea în Elveţia, cetăţeanul român sau bulgar să încheie o asigurare de sănătate locală. Alegerea asiguratorului este la latitudinea fiecărei persoane în parte. Mai multe informaţii pot fi accesate pe site-ul Oficiului Federal pentru Asigurări Medicale: www.kvg.org
Angajatorul care doreşte să angajeze un cetăţean român sau bulgar va trebui să prezinte autorităţilor cantonale contractul de muncă pentru a fi verificat sub aspectul respectării nivelului salariului şi a condiţiilor de muncă.
Totodată, angajatorul va trebui să facă dovada respectării principiului priorităţii naţionale, respectiv a faptului că a făcut publicitatea postului dar nu a găsit pentru postul respectiv un angajat cetăţean elveţian sau din celelalte 27 de state membre care au aderat anterior la UE sau să explice de ce a fost preferat cetăţeanul roman sau bulgar. Calificările deosebite se dovedesc prin CV, certificate de calificare, diplome si scrisori de recomandare ale viitorului angajat.
De asemenea este necesar ca în momentul depunerii cererii să nu fie epuizate contingentele de permise. Până la primirea permisului nu este autorizată desfăşurarea activităţii lucrative, chiar dacă cererea a fost depusă.
După primirea primului permis de munca angajatul se bucură de mobilitate geografică şi ocupaţională, adică va putea schimba locul de muncă şi cantonul in care locuieşte fără a mai fi nevoit să îndeplinească procedura obţinerii unui nou permis de muncă. Este necesară totuşi anunţarea autorităţilor din localitatea din care se pleacă şi înregistrarea în localitatea în care se instalează la autorităţile locale după cum este necesar să se informeze oficiul pentru muncă despre schimbarea locului de munca.
Adrese utile în Confederatia Elvetiana:
– Emigrare: Oficiul Federal pentru Migratie www.swissemigration.ch
– Cautarea unui loc de munca: European Employment Services(EURES) Network
http://europa.eu/eures/, Regional Employment Centres,www.rav.ch
– Emigrare, intrare, resedinta, piata muncii: Federal Office for Migration FOM),Quellenweg 6, CH-3003 (Berne-Wabern, Tel. +41 31 325 11 11, eu_immigration@bfm.admin.ch, www.bfm.admin.ch
– Securitate sociala: Federal Social Insurance Office, Effingerstrasse 20, CH-3003 Berne, Tel. +41 31 322 90 11, Fax +41 31 322 78 80, info@bsv.admin.ch, www.bsv.admin.ch
– Ambasada Romaniei in Confederatia Elvetiana: Kirchenfeldstrasse 78, 3005 Berne, telefon: 00-41-31-352 35 22; 00-41-31-352 53 00, fax: 00-41-31-352 64 55, mobil: 0041-786-478-441, website: http://berna.mae.ro, e-mail: ambasada@roamb.c
Sursa:
Ambasada Romaniei din Confederatia Elvetiana
Website-ul Oficiului Federal pentru Migratie: www.swissemigration.ch
Totodată ANOFM pune în aplicare Acordul încheiat între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian cu privire la schimbul de stagiari semnat la 25 noiembrie 1999 şi aprobat prin HG 579/3 iulie 2000 şi care are ca scop îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbă şi a abilităţilor profesionale. Informaţii suplimentare pot fi obţinute accesând link-ul http://www.anofm.ro/232_instrumente-juridice-bilaterale-aplicare-acord-c…

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA