AcasăsiugariuVIAȚA MONAHALĂ – Mitropolitul Andrei a participat la întâlnirea celor care slujesc...

VIAȚA MONAHALĂ – Mitropolitul Andrei a participat la întâlnirea celor care slujesc în mănăstirile și schiturile din Cluj, Maramureș și Sălaj

spot_img

DISTRIBUIȚI

VIAȚA MONAHALĂ Miercuri, 19 octombrie 2016, la Mănăstirea Scărişoara Nouă, cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, stareţ arhim. dr. Timotei Bel, cea mai vestică mănăstire ortodoxă din ţara noastră, a avut loc, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, întâlnirea celor 190 de stareţi şi stareţe, egumeni şi egumene, preoţi duhovnici de la mănăstirile şi schiturile din Mitropolie. La sinaxă au participat P.S. Episcop Petroniu al Sălajului şi P.S. Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sălajului.

Sinaxa mitropolitană a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească oficiată, de la ora 8,00, în demisolul bisericii noi a Mănăstirii Scărişoara Nouă, de Î.P.S. Andrei, în fruntea unui sobor format din 12 stareţi şi egumeni din mănăstirile Mitropoliei. Pentru buna desfăşurare a sinaxei, a fost oficiat un Te Deum. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul de muzică bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de diacon Adrian Dobreanu.

4b2d0e36c56c45cf9b06b9212c09290b

Sinaxa mitropolitană propriu-zisă a început la ora 10,30, în sala de conferinţe „Sfântul Apostol Andrei” a mănăstirii, sub preşedinţia Î.P.S. Mitropolit Andrei Andreicuţ.

Părintele Arhim. Paisie Cinar, duhovnicul Mănăstirii Bârsana, a alcătuit şi susţinut un referat foarte cuprinzător, cu un titlu elocvent: Locul şi importanţa monahismului în comunitatea eclezială şi aportul adus la misiunea Bisericii în lume”.

”Lucrarea monahismului se identifică cu cea a Bisericii, cea a lui Hristos în lume: mântuirea şi sfinţirea, se spune în referat. De aceea, monahismul contribuie la sporirea şi întărirea întregului corp eclezial spre preamărirea lui Dumnezeu. Mai mult astăzi, când toţi asistăm la momente de dezorientare spirituală, monahismul românesc vine şi ne reaminteşte, cu vocea tradiţiei şi a istoriei, că singurul lucru cu adevărat bun, ce-l înnobilează pe om este viaţa în Hristos, trăită cu scopul dobândirii Împărăţiei lui Dumnezeu. Evoluând într-o lume radical secularizată şi desacralizată, omul modern al secolului XXI este omul însingurat, care trăieşte doar absenţa prezenţei lui Dumnezeu, fără a mai avea capacitatea de a se defini şi cunoaşte pe sine însuşi ca şi chip al lui Dumnezeu şi fără a mai putea percepe lumea şi cosmosul ca daruri ale lui Dumnezeu.”

„Regulamentul de organizare şi funcţionare a monahismului, aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, stipulează ca măcar o dată la trei ani să se ţină Sinaxa monahală pe Mitropolie. Astăzi, 19 octombrie 2016, am avut binecuvântarea lui Dumnezeu şi în acelaşi timp cinstea, ca aici, la graniţa de nord-vest a României ortodoxe, la Mănăstirea închinată Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Scărişoara Nouă, să aibă loc Sinaxa monahală mitropolitană, sub ocrotirea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei”, a spus Arhim. Dr. Timotei Bel, stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarhul mănăstiresc al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

f2a269ca67bd40cca92340a9ffaf4356

„Este bine de ştiut: cam toate mănăstirile de pe cuprinsul Mitropoliei s-au născut din firul ierbii. Majoritatea sunt încă în construcţie. De aceea se confruntă cu foarte multe probleme de ordin material şi administrativ. În acelaşi timp, pentru că obştile sunt într-o continuă formare, sunt şi probleme duhovniceşti, demne de luat în seamă, care s-au discutat, de asemenea, la această sinaxă”, a relatat Arhim. dr. Dumitru Cobzaru.
bf1d7af7d4114898b489235904e1ed77„Ceea ce faceţi sfinţiile voastre în Transilvania, în special, care a fost văduvită în mod brutal de aşezămintele ei monahale şi de lumina vieţii monahale, este un lucru unic, a spus P.S. Iustin Sigheteanul, adresându-se monahilor şi monahiilor. Sfinţiile voastre aţi rectitorit vechile aşezăminte monahale, sfinţiile voastre aţi depus eforturi numai de Dumnezeu, de stareţi şi de stareţe, ştiute. Sfinţiile voastre aţi reaprins candelele şi aţi resfinţit pământul Transilvaniei prin aşezămintele monahale ridicate. Dumnezeu a făcut dreptate înaintaşilor noştri, Sfinţi Părinţi ai Bisericii noastre, păstori de suflete, monahi şi monahii, prin reînvierea, cu atâta dinamism şi entuziasm a monahismului în Transilvania.”

„E binevenită această întâlnire pentru că toată lumea ştie cam care este trendul vieţii noastre, a spus Î.P.S. Mitropolit Andrei. Din păcate, secularizarea face paşi înainte şi atunci noi ne propunem, ne încăpăţânăm să ne luptăm cu secularizarea şi ostaşii cei mai bătăioşi, cei mai râvnitori împotriva secularizării sunt călugării. Sfântul Ioan, în prima sa epistolă pomeneşte cele trei mari patimi cu care se luptă omenirea dintotdeauna, dar în mod deosebit lumea postmodernă: iubirea de avere, iubirea de mărire şi iubirea de plăcere. Ori, împotriva acestor trei patimi călugărul luptă cu votul sărăciei, votul ascultării şi votul fecioriei. Aşa se face că, de data aceasta, ne-am întâlnit aici, la o mănăstire extraordinar de frumoasă, ctitorie pentru veşnicie. Se nevoieşte cu ridicarea ei părintele arhimandrit Timotei. E o atmosferă plină de spiritualitate aici, la straja de intrare în ţara noastră dinspre Apusul Europei. Să dea Dumnezeu ca, efectiv, s-o umple de râvnă călugării noaştri şi să putem face misiune într-o lume care are nevoie de misiunea noastră, a conchis Î.P.S. Părinte Andrei.

În Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului sunt 78 de mănăstiri, cu peste 450 monahi: 40 de mănăstiri în Maramureş, 31 în Cluj şi 7 în Sălaj.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA