AcasăLifestyleSănatateVEŞTI ÎNGRIJORĂTOARE - Pesticide dăunătoare pentru albine, prezente în 75% din mierea...

VEŞTI ÎNGRIJORĂTOARE – Pesticide dăunătoare pentru albine, prezente în 75% din mierea produsă pe plan mondial

spot_img

DISTRIBUIȚI

VEŞTI ÎNGRIJORĂTOARE Urmele unor pesticide toxice pentru albine au fost detectate în 75% din mierea produsă pe plan mondial, fapt care stârnește îngrijorare în rândul oamenilor de știință cu privire la supraviețuirea acestor insecte polenizatoare ce au o importanță crucială pentru agricultură, informează AFP.

Concentrațiile depistate în 198 de eșantioane de miere prelevate de pe întreaga planetă nu sunt considerate periculoase pentru oameni.

Ele se situează sub plafonul autorizat de Uniunea Europeană, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, scrie Agerpres.

După ce au constatat că 34% din eșantioane conțineau „concentrații de neonicotinoide cunoscute pentru că sunt nocive” pentru albine, oamenii de știință au prevenit că o expunere cronică la aceste substanțe pesticide amenință supraviețuirea acestor insecte.

Albinele polenizează planetele în timp ce colectează nectarul florilor, pe care îl depun apoi în stup și din care se formează apoi mierea.

Ele intervin în polenizarea a peste 90% din cele mai importante 107 culturi de pe Terra, însă, în ultimii ani, au cunoscut un declin accentuat, fiind afectate de un sindrom denumit „colapsul coloniilor de albine”. Acest fenomen misterios determină dispariția sau moartea unor roiuri întregi.

„Aceste descoperiri sunt alarmante”, a spus Chris Connolly, expert în neurobiologie la Universitatea Dundee, autorul unui articol ce însoțește studiul publicat în revista Science.

„Nivelurile ridicate sunt suficiente pentru a afecta funcțiile cerebrale ale albinelor și ar putea să le afecteze capacitatea de a găsi hrană și de a poleniza culturile și vegetația”, a avertizat același cercetător.

Neonicotinoidele sunt considerate factorul esențial pentru declinul mondial al albinelor. Folosirea lor a fost parțial interzisă în Uniunea Europeană în 2013.

Eșantioanele colectate în Europa în cadrul acestui studiu au fost recoltate în mare parte înainte de intrarea în vigoare a acestei interdicții, a semnalat profesorul Connolly. Analize suplimentare sunt necesare pentru a aprecia eficiența inițiativei europene.

Continuarea AICI

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA