AcasăActualitateSocialUTIL - Cum deosebim mierea naturală de falsuri. Sfaturi de la un...

UTIL – Cum deosebim mierea naturală de falsuri. Sfaturi de la un apicultor cu experienţă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Rafturile supermarketurilor gem de miere de toate soiurile la preţuri destul de pipărate. Cu toate acestea, faptul că sunt expuse într-un magazin nu garantează şi faptul că în borcan nu este de fapt un amestec bine cosmetizat de glucoză, colorant şi zahăr.

Ioan Hotea, apicultor cu tradiţie din Maramureş spune că sunt mai multe metode prin care se poate deosebi un fals de mierea naturală.

”Cel mai simplu mod de a se deosebi mierea naturală, bună, faţă de mierea contrafăcută este faptul că mierea naturală are o vâscozitate mai mare şui atunci când întorci borcanul face o bulă, aşa ca un ou în interiorul borcanului. Asta este metoda ce a mai simplă şi la îndemâna oricărui cumpărător”, spune Hotea.

Pe lângă întorsul borcanului, apicultorul spune că este foarte important să citiţi şi eticheta de pe produs.
„Trebuie neapărat să citiţi eticheta. Eticheta este un mod de a deosebi un produs de celălalt pentru că cine pune acolo eticheta şi răspunde de ce este în interiorul ambalajului. Nu poţi să scrii pe etichetă ceva ce nu conţine produsul acela sau dacă are ceva în plus”, a mai spus crescătorul de albine.

Una dintre cele mai scumpe şi căutate varietăţi de miere este cea de salcâm care are şi un gust special. Nu vă lăsaţi păcălit de cei care vă îmbie cu altceva pentru că şi pe aceasta o puteţi deosebi de altele, este drept că mai greu. Nu este neapărat şi cea mai bună.

”Mierea de salcâm se deosebeşte după gust pentru că are un gust specific. Dacă vor apărea florile de salcâm, luaţi o floare dacă aveţi de unde, o mestecaţi şi veţi simţi un gust specific. Este singura metodă prin care poate să fie deosebite de restul varietăţilor de miere. Cea mai bună este mierea polifloră pentru că este culeasă din toate florile are calităţi deosebite. Mierea de salcâm într-adevăr este mai scumpă dar nu înseamnă neapărat că are aceleaşi calităţi ca şi mierea polifloră. Şi noi în familie folosim mierea polifloră. Vedeţi, acum sunt înfloriţi toţi pomii şi mierea asta adunată din flori este deosebită. Asta se poate deosebi de celelalte varietăţi de miere fiind o miere tulbure. Deci asta nu va fi niciodată limpede”, spune Ioan Hotea.

O altă „legendă urbană” legată de miere este zaharisirea. Multe gospodine ştiu că zaharisirea este semn că mierea nu ar fi tocmai pură, însă Ioan Hotea demontează şi acest mit.

“Orice miere naturală, bună, se cristalizează în timp. Totul depinde de timpul de cristalizare. De exemplu rapiţa se cristalizează într-o săptămână, floarea soarelui se cristalizează într-o lună, o lună jumate, maximum, poliflora după două, trei luni e cristalizată, salcâmul se cristalizează mai greu. Mierea de salcâm se cristalizează până în trei ani”, a explicat acesta.

După iarna lungă în care organismul a fost privat o bună perioadă de timp de fructe şi legume proaspete, pentru a contracara efectele asteniei, crescătorul de albine recomandă o cură cu miere şi polen pentru fortificare.

„V-aş recomanda acum un amestec de miere, polen, apare acum polenul de primăvară care are un gust deosebit, amestecul cu miere, polen şi propolis este deosebit pentru întărirea imunităţii şi fortificarea organismului”, a mai spus Ioan Hotea.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA