AcasăLifestyleSănatateUN NOU SCANDAL ÎN SISTEMUL DE SĂNĂTATE? - Mai multe centre de...

UN NOU SCANDAL ÎN SISTEMUL DE SĂNĂTATE? – Mai multe centre de transfuzii ar putea fi privatizate, dar autorităţile neagă informaţiile

spot_img

DISTRIBUIȚI

UN NOU SCANDAL ÎN SISTEMUL DE SĂNĂTATE? Spitalele nu au sânge să salveze pacienţi, iar statul s-ar pregăti să-l vândă privaţilor. Un nou scandal mocneşte în sistemul de sănătate.

Sunt voci care spun că se pregăteşte privatizarea unor centre de transfuzii, care ar putea recolta şi testa plasma, iar donatorii ar primi mult mai mulţi bani decât dacă ar merge la cele de stat. Deocamdată, autorităţile neagă aceste acuzaţii, conform Observator.

 

Se intenţionează introducerea plasmaferezei private. Efectul acestei măsuri ar fi devastator pentru pacienţi, pentru că s-ar reduce cantitatea de sânge recoltat din donarea, cum este astăzi, neremunerată, cu 40%. Este afirmaţia gravă a unui angajat al unui centru de transfuzii.

Noile centre, cele private, ar urma să extragă plasma. Acest lucru se întâmplă acum în puţine centre de stat, pentru că cele mai multe prelucrează celelalte componente din sânge necesare la trasnsfuzii. Efectele aşa zisei privatizări pot fi însă grave, spun cei din sistem.

Specialiştii cred că dacă se ajunge la privatizarea unei părţi sau a întregului sistem transfuzional din România, devine o problemă de siguranţă naţională.

„Se vor întâmpla foarte multe cazuri în spitale, pentru că securitatea transfuzională va scădea foarte mult. Dacă un om va vrea să câştige nişte bani, el nu este sincer când se află în faţa medicului la consultaţii, ascunde boli pe care le are”, spune Doina Goşa, şeful Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti

În acest moment, cei care donează primesc de la stat 50 de lei, în bonuri de masă. Sunt zvonuri că la centrele private ar urma să primească de trei ori mai mult. Iar cei care nu donează pentru un câştig sunt prea puţini, arată statisticile: în jur de 40%.

Şi statul ar urma să piardă.

„Dacă privatizează plasmafereza, atunci şi fracţionarea plasmei va fi tot privată şi după aceea medicamentele care vor fi pe piaţă în România, vor fi la alte preţuri, nu vor fi la preţurile Ministerului Sănătăţii, adică vor fi mult mai mari, fiindcă mediul privat trebuie să facă profit”, explică Doina Goşa.

Ministrul Sănătăţii neagă cu desăvârşire informaţiile privind privatizarea sistemului de donare de sânge. Ne transmite însă că în câteva zile ar urma să emită un ordin care ar modifica semnificativ sistemul transfuzional de stat din România.

Oficialii susţin că ei pregătesc modernizarea a patru centr de stat. Nimeni nu ştie când cât va costa dotarea centrelor cu aparatură şi personal. Între timp, România rămâne fără roşu, aşa cum am arătat în campania Observator, când donatorii au răspuns apelului nostru.

Info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA