AcasăActualitateSocialSTUDIU – Doar o treime dintre românii de la țară au apă...

STUDIU – Doar o treime dintre românii de la țară au apă de la robinet

spot_img

DISTRIBUIȚI

STUDIU  În satele din România, apa încă vine la “găleată”. Doar o treime din cetățenii din zona rurală sunt racordați la sistemul public de distribuției a apei iar cel mai rău la acest capitol stau locuitorii din satele Olteniei.

Doar o treime din cetățenii care locuiesc în satele din România sunt racordați la sistemul public de distribuție a apei. Pentru cei mai mulți dintre ei, fântânile sunt în continuare principala sursă de apă. Iar cel mai rău la acest capitol stau locuitorii din satele Olteniei.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, anul trecut, 65,2% din populația țării era deservită de sistemul public de alimentare cu apă. Iar în timp ce în zona urbană, 94,9% au apă de la robinet, doar 30% din cei care locuiesc la sate pot spune că au renunțat de tot la proverbiala “găleată”.

Zonele puternic industrializate conduc atunci când vine vorba de acces la sistemul public de distribuție, chiar și în regiunile rurale. În regiunea București-Ilfov, 82,2% dintre locuitori sunt racordați. La polul opus se află cei care trăiesc în regiunea Sud-Vest Oltenia. Nici locuitorii din vestul țării nu stau mai bine când vine vorba de racordarea la sistemul public în zona rurală.

Asta deși, de la aderarea la Uniunea Europeană, România a făcut eforturi în vedere atragerii de fonduri europene, nu doar pentru sistemul public de distribuție ci și pentru cel de tratare. Cel mai recent, Comisia Europeană  a aprobat 155 de milioane de euro din Fondurile de Coeziune pentru șase mari proiecte ce vizează sistemul de apă și canal din România. Vizate sunt județele Vaslui, Prahova, Dâmbovița, Satu Mare și Maramureș. Banii urmează să finanțeze atât rețele noi de distribuție cât și construirea de stații de tratare noi și forarea de puțuri. Iar Comisia a precizat că investiția este necesară pentru protejarea sănătății publice prin garantarea accesului la apă potabilă din surse sigure.

În ceea ce privește distribuția, tot potrivit INS, în anul 2016, volumul de apă distribuită a fost de 1.030.646,5 mii m3, cu 124.934,3 mii m3 mai mic decât în anul 2015. Iar aproape jumătate din cantitate a mers către consumatorii casnici. Către agricultură și piscicultură au fost distribuită un sfert din cantitatea totală de apă iar sectorul de industrie și construcții a folosit puțin peste 17% din volumul total.

Când vine vorba de cele mai mari cantităţi de apă distribuită, volume mari s-au înregistrat în bazinele hidrografice Buzău-Ialomiţa, respectiv Argeş-Vedea și Olt.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA