AcasăLIFESTUDIU - consumul de carne roşie în exces, dăunător rinichilor

STUDIU – consumul de carne roşie în exces, dăunător rinichilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

STUDIU Un consum prea ridicat de carne roşie ar putea fi toxic pentru rinichi, potrivit concluziilor unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Singapore, menţionat de metronews.fr. Fără să meargă până la respingerea felurilor de mâncare pregătite din astfel de carne, autorii cercetării recomandă totuşi reducerea consumului. 
STUDIU După ce a fost considerată „potenţial cancerigenă” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), regina grătarelor este arătată din nou cu degetul.

Cercetătorii singaporezi susţin că amatorii de carne roşie prezintă un risc crescut să dezvolte o insuficienţă renală. În schimb, studiul nu pune în evidenţă nicio legătură cu consumul de carne de pui sau peşte, care asigură o cantitate suficientă de proteine.

Până să ajungă la aceste rezultat, oamenii de ştiinţă au studiat datele a 63.257 de adulţi de peste 15 ani. Toţi participaseră la o cercetare anterioară, Singapore Chinese Health Study. „Ne-am început cercetarea pentru a putea adapta mai bine recomandările nutriţionale pacienţilor care sufereau de rinichi”, arată profesorul Woon-Puay Koh. În rândul participanţilor la studiu, cea mai consumată carne roşie era cea de porc. Carnea de porc este considerată de OMC carne roşie, aminteşte metronews.fr, citat de Agerpres. „Carnea roşie înseamnă toate tipurile de carne provenite din ţesuturi musculare ale unor mamifere ca vaca, viţelul, porcul, mielul, oaia, calul şi capra”, precizează Centrul internaţional de cercetări asupra cancerului (CIRC).

Rezultatele studiului, publicate în Journal of the American Society of Nephorology, dezvăluie faptul că grupul care mânca cea mai multă carne – un sfert din participanţi – prezenta un risc cu 40% mai mare să dezvolte o boală de rinichi decât cel care consuma foarte puţină. Acest risc nu a fost observat în cazul celorlalte surse de proteine, animale şi vegetale. Mai mult, cercetătorii au constatat că înlocuirea cărnii roşii cu o altă sursă de proteine scade riscul de a suferi de insuficienţă renală cu 62%.

Chiar dacă cercetătorii nu interzic consumul de carne roşie, ei recomandă ca aceasta să nu fie consumată regulat. În ceea ce o priveşte, OMS afirmă că „riscul (unor boli) creşte odată cu cantitatea de carne consumată, însă datele disponibile pentru această evaluare nu sugerează existenţa unui nivel de securitate”. Celor care nu pot renunţa în ruptul capului la carne, profesorul Koh le recomandă „peşte, fructe de mare şi pasăre, care reprezintă cea mai bună alternativă la carnea roşie”. O veste bună amatorii de grătare estivale.

sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA