AcasăAlteleEconomicSPRIJIN EUROPEAN – Fermierii români cu vârsta de până la 40 de...

SPRIJIN EUROPEAN – Fermierii români cu vârsta de până la 40 de ani pot accesa fonduri europene nerambursabile de până la 50.000 de euro

spot_img

DISTRIBUIȚI

SPRIJIN EUROPEAN  Fermierii români, până în 40 ani, pot accesa fonduri europene nerambursabile, în valoare de maxim 50.000 euro/proiect, prin Submăsură 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul PNDR.

Pentru a lua banii europeni, procesul de instalare a tânărului fermier trebuie să respecte mai multe aspecte, conform Ghidului solicitantului, publicat de AFIR. Acest proces trebuie să fie început și să fie în curs de desfășurare la momentul depunerii Cererii de finanțare pentru accesarea sprijinului acordat prin intermediul acestei submăsuri. Instalarea tânărului fermier se desfășoară în următoarele etape:

Etapa I

Înregistrarea tânărului fermier (care urmează să se instaleze) la Oficiul Registrului Comerțului că microintreprindere/întreprindere mică, având pentru prima dată obiect de activitate în domeniul agricol, cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de finanțare (între timp, fermierul pregătește Planul de afaceri, organizează activitățile administrative, achiziționează bunuri pentru noua întreprindere, etc.), iar înscrierea la APIA și/ sau Registrul Exploatației de la ANSVSA/ DSVSA a exploatației deținute sub entitatea economică prin care solicită sprijin, se face în același termen de maximum 24 de luni.

Această etapă trebuie să fie încheiată înaintea depunerii Cererii de finanțare pentru această submăsură.

Etapa II

Depunerea și înregistrarea Cererii de finanțare însoțită de Planul de afaceri și documentele obligatorii (documentele justificative legate de baza materială cu activele deținute la momentul depunerii Cererii de finanțare), precum și documentele anexă.

Implementarea Planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului;

Înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de plată, beneficiarul face dovada creșterii performanțelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată.

Etapa III

Instalarea tânărului fermier este considerată finalizată la momentul implementării corecte a Planului de afaceri (adică la acordarea celei de-a doua tranșe de plată).

Solicitantul se angajează să devină fermier activ în termen de maximum 18 luni de la data încheierii instalării.

Pentru a putea beneficia de fonduri nerambursabile, tânărul fermier trebuie să se afle în proces de instalare într-o exploatație agricolă care are dimensiunea de minimum 12.000 SO (dimensiune minimă atinsă la momentul depunerii Cererii de finanțare și nu constituie creare de condiții artificiale consolidarea exploatației înainte de depunerea Cererii de finanțare), iar înregistrarea pentru prima dată a microintreprinderii/întreprinderii mici, sau pentru prima dată a unui cod CAEN agricol în cadrul întreprinderii deja existențe prin care solicită sprijin, trebuie să aibă loc cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de finanțare la AFIR.

Calculul SO se realizează pe baza coeficienților din Cererea de finanțare, conform tabelului de SO, anexat la Ghidul solicitantului.

Tânărul fermier poate accesa submasuri non-agricole în orice moment al derulării proiectului, cu condiția că Planurile de afaceri să fie separate pentru fiecare submăsură și să respecte condițiile de accesare; în schimb, NU poate accesa nicio măsură care vizează activități agricole. Un beneficiar poate accesa alte măsuri/ submăsuri din PNDR 2014-2020 care vizează activități agricole, doar după finalizarea implementării Planului de afaceri.

Sursă info.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA