Acasăoameni noiSOLICITARE - Societatea Timişoara cere SRI să spună în câte dosare de...

SOLICITARE – Societatea Timişoara cere SRI să spună în câte dosare de corupţie a folosit mijloace de interceptare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Societatea Timişoara solicită SRI să comunice în câte dosare de corupţie şi securitate naţională au fost utilizate mijloace de ascultare, până la decizia Curţii Constituţionale a României.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Societatea Timişoara, aceasta salută decizia Curţii Constituţionale a României legate de interzicerea interceptării convorbirilor de către SRI în cadrul anchetelor penale.

„Societatea Timişoara îşi manifestă deplinul acord în legătură cu sensul interpretării deciziei Curţii Constituţionale a României, care afirmă în mod corect că Serviciul Român de Informaţii nu poate efectua acte de urmărire penală, precum şi acordul în legătură cu transferul de procedură prin care, indiferent de fază şi mod de realizare, inclusiv aceea de interceptare a convorbirilor, aceasta cade exclusiv în sarcina Poliţiei judiciare sub supravegherea procurorului. Totodată, salutăm soluţia găsită în punerea în practică a deciziei de către Guvern şi CSAT”, se arată în comunicat.

Membrii acesteia cer SRI să comunice situaţia mandatelor de urmărire şi interceptare executate până în prezent, atât în cazul anchetelor de corupţie, cât şi în cele privind securitatea naţională.

„Odată cu intrarea în litera şi spiritul Constituţiei a activităţii de interceptare a convorbirilor, Societatea Timişoara solicită, în lumina transparenţei democratice, ca Serviciul Român de Informaţii să informeze cu celeritate publicul cu privire la situaţia mandatelor de urmărire şi interceptare a convorbirilor executate până în prezent, precum şi cu privire la finalitatea acestora (atât în cazurile actelor de corupţie, cât şi cele privind securitatea naţională). În mod concret, solicităm să se comunice în câte dosare penale din ambele categorii au fost utilizate mijloacele de ascultare ale SRI, până la intrarea activităţii sale în limitele constituţionale. Totodată, solicităm ca prin modificarea reglementărilor privind activităţile de supraveghere tehnică, prin realizarea acestora pentru dosarele penale de către poliţişti sub supravegherea procurorului, interceptarea convorbirilor sub supraveghere judicară să nu fie probă constitutivă în cercetarea penală, ci să fie complementară acesteia, respectându-se astfel prezumţia de nevinovăţie”, arată reprezentanţii Societăţii Timişoara.

Aceştia spun că au încredere că prin acest transfer de responsabilitate cu privire la interceptările telefonice, orice suspiciune în legătură cu manipularea politică a ”ascultării telefoanelor” se va estompa şi că actul de justiţie va fi realizat în spiritul Constituţiei.

Decizia CCR privind interceptările şi OUG pe aceeaşi temă au fost publicate, luni seara, în Monitorul Oficial.

Mediafax

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA