AcasăLifestyleSănatateSĂNĂTATEA ÎN BUCATE - Ce spun nutriționiștii români despre piftie

SĂNĂTATEA ÎN BUCATE – Ce spun nutriționiștii români despre piftie

spot_img

DISTRIBUIȚI

SĂNĂTATEA ÎN BUCATE Piftia este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc. Conține puține calorii și este bogată în proteine.

SĂNĂTATEA ÎN BUCATE ”Piftia este o forma foarte ușor asimilabilă de nutrienți esențiali: aminoacizii prezenți în țesutul conjunctiv (fibrele de colagen).

Ei participă la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulațiilor. Pentru că dieta cu carne “curată” conține prea puțin din acești aminoacizi, corpul poate ajunge în situația de a nu putea produce suficient material de construcție pentru refacere”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit, pe blogul său.

Potrivit lui Mărgărit, conținutul de grăsime sau carbohidrați este redus, piftia fiind foarte bogată în proteine, notează doctorulzilei.ro.

În trecut se considera că aceste proteine sunt de proastă calitate, din cauza profilului dezechilibrat de aminoacizi (cantități prea mari de prolină, hidroxiprolină și glicină).

Totuși, tocmai această abundență a unor aminoacizi face ca valoarea terapeutică a gelatinei să fie mare. În industria cosmetică existenţa acestor aminoacizi este speculată la maxim, fiind incluși în diverse produse cu pretinse efecte regeneratoare, de creștere a fermității, reducere a vergeturilor și celulitei. O idee mult mai bună să lucrăm din interior.

”Piftia mai conține lizină (ajută creșterea musculară și luptă împotriva infecțiilor virale) și arginina (ajută la pomparea mușchilor). Asociem vitamina C, în acest caz din pătrunjel. Cât mai mult pătrunjel. Vitamina C este implicată în sinteza de colagen și refacerea țesuturilor conjunctive și chiar în sănătatea părului și unghiilor”, completează Cristian Mărgărit.

Nutriţionista Mihaela Bilic ne sfătuiește, de asemenea, să mâncăm piftie, pentru că nu este periculoasă pentru sănătatea noastră, dacă îi îndepărtăm grăsimea de deasupra înainte de a o consuma.

”E sezonul pentru răcituri sau piftie, preparate dietetice ce conţin carne fiartă (de porc sau pasăre), multă apă şi gelatină. Gelatina e o proteină prezentă în oase şi cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multă apă decât greutatea ei. Din cauza asta trebuie să folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinări de pui sau curcan), doar aşa preparatul final va fi ferm şi bine închegat.

Colagenul din pielea de pui şi şoriciul de porc are şi el proprietăţi gelificante aşa că puneţi la fiert în oală cu piftie şi urechi, “adidaşi” sau gheare, chiar dacă apoi nu le consumaţi, zeama lor se va întări perfect.

Nu vă rămâne decât să puneţi şi bucăţele de carne slabă, afumată sau nu, astfel încât amestecul final să conţină de toate şi să aibă gust. Şi nu uitaţi să îndepărtaţi grăsimea de deasupra înainte să o serviţi”, a scris pe pagină să de Facebook celebra nutriţionistă.

sursa

foto

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA