PROIECT ÎN MARAMUREȘ – 25 de tineri din Baia Mare și Cavnic vor fi formați ca animatori de tabără

0
253

PROIECT ÎN MARAMUREȘ  În perioada iulie-septembrie 2017, Federația YMCA România implementează proiectul Y(outh) Animator: Dezvoltarea de competențe specifice pentru tinerii voluntari în programe de tabără, care are ca scop stimularea participării tinerilor la viața societății prin implicarea în programe de tabără calitative și în siguranță și creșterea capacității administrative a organizațiilor de a implementa astfel de programe comunitare transformaționale.

Proiectul își propune să formeze și să perfecționeze 25 tineri voluntari și lucrători de tineret din Baia Mare și Cavnic ca animatori de tabără/timp liber, consilieri de tabără și să valorifice aceste competențe prin implicarea directă în taberele de vară educaționale pentru copii derulate în această vară de către toți partenerii.

Animatorul de tabără (animator, consilier, instructor de tabără) are un important rol educativ, fiind un educator specializat în organizarea și însuflețirea activităților extrașcolare și de vacantă, activități care se constituie într-un al treilea spațiu educativ, complementar școlii și familiei în muncă de educare și formare a copiilor și tinerilor.

Formatul acestui curs este inovativ întrucât implică o combinație de metode de lucru extrem de eficientă și utilizată în cadrul rețelei internaționale din care organizația noastră face parte. Urmărim pe această cale să oferim participanților o experiență de învățare unică dar în același timp, prin interacțiunea cu comunitățile locale, dorim să atragem atenția asupra nevoilor tinerilor și asupra importanței pe care educația nonformală o joacă în dezvoltarea acestora.

Competențele personale avute în vedere sunt: inteligența emoțională (autocunoașterea, recunoașterea emoțiilor, reglarea emoțiilor, empatia), flexibilitatea, gândirea critică, comunicarea, ascultarea activă, gândirea pozitivă, autoreflecția, acceptarea, oferire și primirea de feedback.

Activitățile proiectului au loc în Baia Mare, Cavnic și Izvoare, astfel impactul se răsfrânge asupra mai multor comunități, fiecare cu specificul ei, cu nevoile și realizările proprii, tinerii având ocazia de a învăța din diferite contexte, de a experimenta inițiativa și implicarea, promovând voluntariatul și cetățenia activă prin asumarea responsabilităților individuale și de grup.

Tinerii vor iniția și implementa diverse ateliere și activități pentru copiii și din Baia   Cavnic,  fiind  pe dezvoltare de talente de leadership: soluționare probleme, gândire , creativitate, comunicare, aptitudini de învățare, digitale, dezvoltarea atitudinilor nondiscriminatorii, toleranței, acceptării diferențelor interumane, simțului civic apartenenței la o comunitate, antibullying.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar Consiliul Județean Maramureș se desfășoară  parteneriat cu YMCA Baia YMCA Cavnic.

Comunicat de presă YMCA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here