AcasăMARAMURESUL ISTORICPROIECT DE RESTAURARE – Apel pentru salvarea unei case tradiționale din Maramureș

PROIECT DE RESTAURARE – Apel pentru salvarea unei case tradiționale din Maramureș

spot_img

DISTRIBUIȚI

PROIECT DE RESTAURARE  Să privești cum se distrug casele bătrânești din zestrea Maramureșului și să nu faci nimic este echivalentul nepăsării față de originile tale și tradițiile strămoșilor, crede arhitecta Laura Zaharia. După o vizită de documentare în satul Mara, aceasta a lansat un apel pentru salvarea unei case bătrânești, construită în urmă cu un secol, și care necesită de urgență lucrări de restaurare. Oricine are acum ocazia să facă o donație de suflet.


Casa lui Gheorghe Bohotici din satul Mara se apropie de 100 de ani, astfel că timpul care a trecut peste ea a șubrezit-o, iar acum stă să se dărâme.

Proprietarul, ajuns la venerabila vârstă de 84 de ani, are posibilități materiale reduse, singura lui agoniseală fiind clăile de fân pe care, vară de vară, le-a înălțat în ogradă și pe care acum le oferă ca recompensă celor care vor contribui la salvarea casei lui.

„Lucrez la un «Ghid de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural» – acțiune ce se întinde în toată țara la inițiativa Grupului de Lucru RURAL al Ordinului Arhitecților din România. Mai aveam nevoie de material fotografic. Era o zi faină de vară, pe seară, când am văzut casa lui Gheo și… m-am lipit de ea. Gheorghe nu era acasă, dar mi-au spus vecinii că singurul locatar al casei e un barbat la 80 de ani. Am aflat mai târziu că era la coasă. Am fost foarte impresionată de tot: locatarul bătrân, starea proastă a casei, dar și frumusețea ei ce se zărea pe sub «zdrențe»”, povestește Laura Zaharia. După postarea primelor imagini cu “CASA CU CLĂI”, pe Facebook, au început reacțiile.

S-a conturat grupul de inițiativă format din Nora Anghel, Adrian Cramar, Sorin Zaharia, Gelu Zaharia și Laura Zaharia și au început primele apeluri pentru donații. S-au sensibilizat 31 de persoane care au contribuit cu sume cuprinse între 100 și 5000 de lei. Din primii bani s-a început refacerea acoperișului, dar lucrările sunt complexe și presupun cheltuieli suplimentare.

Continuarea, AICI.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA