AcasăActualitate112PREVENIREA DELICVENŢEI JUVENILE - Poliţiştii maramureşeni discută cu elevii despre alegeri, greşeli,...

PREVENIREA DELICVENŢEI JUVENILE – Poliţiştii maramureşeni discută cu elevii despre alegeri, greşeli, consecinţe

spot_img

DISTRIBUIȚI

PREVENIREA DELICVENŢEI JUVENILE Săptămâna Prevenirii Criminalităţii debutează luni, 2 octombrie, cu activităţi de prevenire a delicvenţei juvenile. Poliţiştii maramureşeni vor fi prezenţi în unităţile de învăţământ pentru a discuta cu elevii despre alegeri, greşeli, consecinţe.

În Baia Mare, Poliţiştii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalităţii se întâlnesc azi cu elevii Şcolii Gimnaziale „Petre Dulfu” din municipiu.

Din păcate, tinerii ocupă încă un loc destul de important printre infractori. Este îngrijorător, pentru că la această vârstă se conturează imaginea vieţii fiecăruia. Şi este foarte greu să repari răul făcut.

Ce ar trebui să reţinem când discutăm despre delincvenţa juvenilă?

Consumul de alcool duce foarte des la ceartă (violenţă verbală) şi la bătaie, pentru că, atunci când bei, realitatea se poate schimba: ţi se pare că celălalt se uită urât, că are ceva cu tine, ori îţi aminteşti de certuri sau probleme mai vechi şi scandalul este gata. Iar de la violenţa verbală, la ceartă şi apoi la bătaie mai este foarte puţin.

Tinerii trebuie să conştientizeze că o simplă palmă sau o singură lovitură poate avea urmări mult mai grave şi poate duce chiar la moarte, chiar dacă nu a existat această intenţie la început.

Poţi ajunge să fii cercetat şi condamnat pentru lovituri cauzatoare de moarte, pentru care pedeapsa este închisoarea;

De multe ori tinerii comit tot felul de fapte de dragul prietenilor: le este ruşine să spună că nu vor să facă acel lucru pentru a evita situaţiile jenante de a cădea în glumele de prost gust ale acestora.

Însă până la urmă acele alegeri îşi pot distruge viaţa. Atunci când ştii că ceea ce te îndeamnă prietenii tăi să faci este greşit, refuză să iei parte, va fi mult mai bine pentru viaţa şi viitorul tău!

Informaţii furnizate de IPJ Maramureş

 

Dreptatea nu se face de unul singur! Uneori, chiar dacă tu crezi ca ai motive întemeiate să iei atitudine, poţi ajunge să ai tot tu necazuri!

Astfel, dacă cineva refuză să îţi dea înapoi banii pe care i-ai împrumutat, dacă intri la el în casă sau îl loveşti ca să îţi dea banii, poţi să ajungi tot tu cercetat de poliţie pentru violare de domiciliu, pentru loviri sau chiar mai rău.

De aceea, în astfel de situaţii, trebuie să te adresezi poliţiei, nu să-ţi faci singur dreptate!

NU UITAŢI că o greşeală vă poate afecta întreaga viaţă: veţi fi în atenţia Poliţiei, lumea vă va eticheta, veţi avea probleme în a vă găsi un loc de muncă dacă aveţi însemnări în cazier. Impactul unei astfel de experienţe se răsfrânge nu doar asupra psihicului vostru ci îi afectează şi pe ceilalţi membri ai familiei!

Nu lăsaţi nimic să vă umbrească tinereţea – din păcate o trăim doar o dată, nu e o repetiţie generală pentru spectacolul vieţii!

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA