AcasăActualitate112PREFECTUL DE MARAMUREȘ INFORMEAZĂ - Intervenții semnificative pentru eliminarea efectelor negative produse...

PREFECTUL DE MARAMUREȘ INFORMEAZĂ – Intervenții semnificative pentru eliminarea efectelor negative produse în județ de fenomenele hidrometeorologice periculoase în anul 2016

spot_img

DISTRIBUIȚI

 Prefectul Vasile Moldovan a declarat că, în anul 2017, activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a vizat eficientizarea acţiunilor de prevenire şi creşterea capacităţii de reacţie în situaţii de urgenţă a tuturor structurilor cu atribuţii din cadrul Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, prioritatea comitetului fiind apărarea vieţii şi sănătăţii populaţiei, protejarea mediului înconjurător şi a valorilor materiale, pe timpul producerii unor situaţii de urgenţă, precum restabilirea rapidă a situațiilor și eliminarea efectelor negative.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, anul trecut, într-o şedinţă ordinară şi 17 şedinţe extraordinare, în cadrul cărora au fost adoptate 18 hotărâri. La nivelul județului nostru s-au primit în 2017 s-au primit 49 avertizări cod portocaliu, 224 mesaje de atenționare, cod galben, 82 informări meteorologice, totalizând un total de 355 atenționări, avertizări, informări meteorologice. Acestea au fost transmise către membrii Comitetului Judeţean, Comitetele Locale (primari, viceprimari) şi agenţii economici care prin specificul activităţii constituie factori de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă.

Președintele C.J.S.U. Maramureș, prefectul Vasile Moldovan a spus:” Anul trecut a fost caracterizat de precipitații însemnate cantitativ și temperaturi pozitive ce au condus la dislocarea podurilor de gheață existente și formarea de zăpoare, cauzând creșteri artificiale ale nivelurilor pe cursurile de apă din județ și inundații. În urma acestor fenomene au fost afectate 12 U.A.T-uri și 21 de localități, fiind transmise la nivel central 13 rapoarte de sinteză privind apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcţiile hidrotehnice şi poluări accidentale din judeţul Maramureş.”
Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de zăpoarele de gheţuri constituit din specialişti din cadrul SGA Maramureş, membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, împreună cu echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a executat operaţiuni specifice în vederea deblocării cursurilor de ape afectate, respectiv trei detonări pentru distrugerea zăpoarelor de gheață, folosindu-se în acest sens 40 kg de dinamită.
S-au produs prin reactivare alunecări de teren în patru unități administrativ-teritoriale (Moisei, Cavnic, Ulmeni, Groșii Țibleșului) care au fost verificate de  comisii mixte numite la nivel județean prin ordin de prefect. De asemenea, s-au desfășurat cinci intervenții pirotehnice pentru asanarea teritoriului, în localitățile: Săpânța, Seini, Borșa și Sighetu Marmației, fiind descoperite cinci elemente de muniție neexplodată. La nivelul județului s-au înregistrat 128 intervenții de stingere a incendiilor de  vegetație (față de 54 intervenții în anul 2016), care au afectat o suprafață totală de 437,6 ha vegetație uscată, lăstăriș și zone împădurite. În cursul anului trecut au fost declarate 20 focare anemie infecțioase ecvină și două focare cu tuberculoză bovină.
Au fost desfășurate, cu participarea membrilor CJSU 25 de alarmări publice, 86 controale comune, 22 convocări și instruiri, cu personalul cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență. S-au organizat două exerciții, cu activarea Planului roșu de intervenție, pentru producerea unui accident rutier cu victime multiple, respectiv accident feroviar în Tunelul Runcu.
Sub egida ”Miercurea alarmărilor”, în perioada august 2017-ianuarie 2018, au avut loc verificări succesive ale mijloacelor de înştiinţare – alarmare în cele 76 UAT-uri, la finalul acestei activităţi fiind identificate lipsuri totale ale mijloacelor în șapte UAT-uri iar din totalul de 93 de mijloace de alarmare verificate, 16 din acestea fiind  neoperative. Cauzele sunt insuficiența fondurilor bugetare și distrugerea unor sisteme de condițiile meteorologice nefavorabile. Vijelia din data de 17 septembrie 2017 a produs pagube însemnate în județ ((locuinţe avariate – 1222, anexe avariate – 304, obiective socio-economice – 78, teren arabil – 142 ha, drumuri comunale -16,9 km, străzi 2,5 km etc).

Probleme identificate pe parcursul anului trecut se referă la dotării necorespunzătoare cu mijloace de intervenţie a SVSU, lipsa implicării unor autorităţi locale în ceea ce priveşte menţinerea în stare de operativitate a tehnicii de intervenţie (în special pe perioada sezonului rece având în vedere lipsa posibilităţilor de garare sau încălzire a spaţiilor aferente), neinformarea ISU Maramureş la scoaterea/repunerea în intervenţie sau dotarea cu autospeciale noi ale SVSU, insuficienţa resurselor financiare destinate prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, precum şi refacerii obiectivelor şi infrastructurilor afectate,  raportarea, cu întârziere, de către comitetele locale, a datelor solicitate de Comitetul Județean și I.S.U. Maramureș privind Planul asigurării cu resurse umane materiale și financiare, întârzieri în transmiterea rapoartelor operative şi rapoartelor de sinteză, neuniformitate şi neconformitate în ceea ce priveşte întocmirea rapoartelor operative şi de sinteză, ecunoaşterea şi nesumarea unor atribuţii specifice ale membrilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în domeniul de incidenţă, reticenţă în ceea ce priveşte asumarea unor atribuţii în cadrul grupurilor de suport tehnic, în special în cazul fenomenelor din data de 17.09.2017 (fapt ce a generat întârzieri şi greutăţi în ceea ce priveşte activitatea de centralizare şi validare a pagubelor).

În perioada manifestării tuturor situaţiilor de urgenţă instituțiile membre în Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență au acționat preventiv și unitar prin aplicarea măsurilor de limitare a efectelor situațiilor de urgență, iar măsurile întreprinse, precum și coordonarea eficientă a intervențiilor au făcut posibilă reducerea consecințelor acestora.

Informații furnizate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA