AcasăActualitateSocialPOATE VĂ INTERESEAZĂ - Pensia pentru limită de vârstă 2017. Cine se...

POATE VĂ INTERESEAZĂ – Pensia pentru limită de vârstă 2017. Cine se poate pensiona anul acesta?

spot_img

DISTRIBUIȚI

POATE VĂ INTERESEAZĂ Pensia pentru limită de vârstă este cea mai întâlnită categorie de pensie din sistemul public, obținerea acesteia fiind condiționată de atingerea vârstei standard de pensionare și de efectuarea stagiului minim de cotizare. Deoarece atât vârsta standard de pensionare, cât și stagiul minim de cotizare sunt stabilite de legislație în funcție de data nașterii fiecăruia, vă prezentăm astăzi ce persoane se pot pensiona pentru limită de vârstă, cel puțin teoretic, în anul 2017.

Obținerea pensiei pentru limită de vârstă este condiționată de împlinirea vârstei standard de pensionare și de atingerea stagiului minim de cotizare, așa cum prevede Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

„Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta lege”, este explicat în actul normativ.

Vârsta standard de pensionare este, în momentul de față, de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

Totuși, atingerea acestor vârste și stagii de cotizare este făcută treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor. Dacă pentru bărbați deja s-a ajuns la cele trei limite încă de la începutul anului 2015, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030.

Din moment ce vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sunt calculate în funcție de data nașterii fiecărei persoane, Legea nr. 263/2010 ne permite să aflăm cine îndeplinește în 2017, cel puțin teoretic, condițiile pentru a obține pensia pentru limită de vârstă.

Notă: Informațiile din tabelul de mai jos sunt extrase din Legea pensiilor, ele nu sunt calculate de redacția noastră.

*FEMEIBĂRBAȚI
Ianuarie – martie 2017
Vârsta standard de pensionare împlinită60 de ani și șase luni65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat15 ani15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat30 de ani și șase luni35 de ani
Mai – iulie 2017
Vârsta standard de pensionare împlinită60 de ani și șapte luni65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat15 ani15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat30 de ani și șapte luni35 de ani
Septembrie – noiembrie 2017
Vârsta standard de pensionare împlinită60 de ani și opt luni65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat15 ani15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat30 de ani și opt luni35 de ani

 

Așadar, persoanele care împlinesc vârsta standard de pensionare, conform tabelului de mai sus, se pot pensiona în 2017, cel puțin teoretic, pentru limită de vârstă. Însă doar dacă au atins cel puțin stagiul minim de cotizare. Acest stagiu reprezintă, în cuvinte mai simple, perioada în care o persoană a muncit cu forme legale și angajatorul i-a plătit contribuția la pensii. În stagiul de cotizare sunt incluse și unele perioade în care nu s-a lucrat, cum ar fi cele de incapacitate temporară de muncă sau cele aferente concediului pentru creșterea copilului.

Atenție! Țineți seama că articolul de față nu vizează persoanele care se bucură de reducerea vârstei de pensionare pentru munca în condiții mai dificile, ci doar persoanele care au muncit în condiții normale. Cei ce au parte de reducerea vârstei standard de pensionare pot ieși la pensie mai repede decât în mod normal.

images (2)

Cererile de pensionare depuse prea devreme sunt respinse

Pensia este acordată la cererea persoanei îndreptățite să o primească, se arată în Legea nr. 263/2010, iar solicitarea se poate depune fie personal, fie prin mandatar desemnat prin procură specială. Atât cererea de pensionare, cât și actele cu care se face dovada îndeplinirii condițiilor de pensionare pot fi depuse la casa de pensii numai din ziua în care acele condiții sunt îndeplinite efectiv.

„Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana”, scrie în actul normativ.

Astfel, de exemplu, dacă o persoană îndeplinește condițiile de pensionare în data de 31 ianuarie 2017 și aceasta depune cererea pe 30 ianuarie 2017, casa de pensii va respinge din start solicitarea.

„În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de prezenta lege, în funcție de categoria de pensie solicitată. Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii (…) emisă în condițiile prevăzute de prezenta lege, și se acordă de la data înregistrării cererii”, prevede Legea nr. 263/2010.

Mai exact, decizia de admitere sau respingere a cererii de pensionare se emite în 45 de zile de la data înregistrării acesteia. Apoi, în cinci zile de la emitere, decizia ajunge la solicitant. În fine, trebuie reținut că pensia se acordă lunar, iar în funcție de opțiunea fiecărei persoane plata se face fie prin mandat poștal, fie prin virament într-un cont bancar.

Anul 2017 aduce trei majorări ale pensiilor publice

Pensiile din sistemul public se majorează ușor începând cu această lună, datorită creșterii punctului de pensie de la 871,7 lei (cât era în 2016) la 917,5 lei (cât este de la 1 ianuarie 2017). Însă aceasta este abia prima majorare programată pentru anul 2017.

A doua creștere va avea loc în februarie 2017, atunci când persoanelor a căror pensie depășește valoarea punctului de pensie nu li se vor mai opri bani pentru contribuția la sănătate. Totodată, de luna viitoare vor scăpa de impozitare cei care au pensii cuprinse între 1.100 și 2.000 de lei, ceea ce se va traduce tot prin bani în plus la pensie.

A treia și ultima majorare prevăzută pentru acest an va avea loc în iulie 2017, atunci când se va aplica o nouă creștere a punctului de pensie. De data aceasta, majorarea va fi de la 917,5 lei la 1.000 de lei. Dacă prima și a treia creștere a pensiilor au fost stabilite de Guvern, a doua a fost decisă de Parlament.

În altă ordine de idei, de reținut este că cele mai mici pensii publice vor fi majorate automat și cu ocazia creșterii indemnizației sociale pentru pensionari, ce se va aplica din martie 2017. Concret, de la acea dată, toate pensiile de 400 de lei vor ajunge la 520 de lei.

Alexandru Boiciuc, avocatnet.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA