AcasăAlteleEconomicPLĂTIM LA FEL – Preţul gazului a scăzut după liberalizare, dar statul...

PLĂTIM LA FEL – Preţul gazului a scăzut după liberalizare, dar statul împiedică ieftinirile în factură

spot_img

DISTRIBUIȚI

PLĂTIM LA FEL  Toate tranzacţiiile cu gaze de pe bursă, din aprilie, prima lună de după liberalizarea pieţei de gaze pentru consumatorii casnici, arată că preţul de achiziţie nu a crescut brutal aşa cum “ameninţau” marii furnizori ENGIE şi E.ON, scrie Capital.ro.

Ba chiar, nu a crescut deloc, punctual existând şi tranzacţii la preţuri mai mici decât înainte, ceea ce confirmă că aducerea pe bursă a cantităţi din ce în ce mai mari de gaze va duce chiar la o scădere a preţului, din pricina concurenţei, scăderile putând fi chiar majore, dacă statul ar renunţa la suprataxarea veniturilor producătorilor din activitatea de liberalizare, aşa cum ar fi normal şi legal.

Dacă până în martie, limita de jos a preţului de tranzacţie pentru gazele naturale era de 72 de lei/MWh, în aprilie chiar s-a coborât sub acest nivel. Deci, în niciun caz, preţuri de achiziţie de 90 -100 de lei/MWh, adică aliniere la importurile din Rusia, cum anunţau furnizorii. Că s-ar putea chiar să existe ieftiniri la achiziţia gazelor, spunea, în martie, preşedintele ANRE Niculae Havrileţ. “Cred că odată ce se vor aduce pe burse cantităţi cât mai mari de gaze, preţurile vor scădea. Nu văd motivul pentur care gazele româneşti ar trebui să se scumpească la nivelul celor ruseşti, din moment ce 90% din cantităţile de pe piaţă sunt produse local”, arăta Havrileţ. Ceea ce, după cum arată situaţia tranzacţiilor de pe Bursa Română de Mărfuri, s-a şi adeverit.
Spre exemplificare, prezentăm câteva dintre cele mai mari tranzacţii din aprilie, apoi vom face şi comparaţia cu cele din martie. Precizăm că portalul BRM nu oferă şi numele căştigătorilor de licitaţii, ci doar preţul adjudecării şi ofertanţii.

Astfel, în 4 aprilie, Romgaz a scos la vânzare 900.000 de MWh, cu livrare 10 aprilie – 1 iulie, la un preţ iniţial de 76 de lei. Au existat două oferte de răspuns, dintre care cea mai bună a fost de 71,5 lei/MWh, acceptată de Romgaz.

Încă o licitaţie, din 10 aprilie, de această dată a Romgaz, a pus pe piaţă 1,2 milioane de MWh, la un preţ iniţial de 78 de lei/MWh. Şase cumpărători au răspuns, cel mai bun preţ fiind 71,2 lei, acceptat de Romgaz.
Tot în 11 aprilie, Petrom scoate la vânzare 500.000 de MWh, la un preţ iniţial de 75 de lei MWh. A fost “bătaie” pe acest pachet, nouă firme introducând oferte de răspuns, cea mai bună fiind de 71,4 lei, acceptată de Petrom.

 

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA