Acasăoameni noiPESTE MĂRI ŞI ŢĂRI - Un sat românesc care va fi promovat...

PESTE MĂRI ŞI ŢĂRI – Un sat românesc care va fi promovat în Brazilia

spot_img

DISTRIBUIȚI

PESTE MĂRI ŞI ŢĂRI. Originar din Voşlăbeni, Corneliu Ţepeluş a devenit pasionat de film încă din copilărie, din vremea când mergea, în anii ’80, la gară să preia rolele de film şi apoi la Căminul Cultural să asiste la proiecţii. Între timp şi-a consolidat cunoştinţele în film, dar circumstanţele l-au dus în turism, în prezent fiind ghid. Trăind în străinătate şi apoi lucrând în una dintre cele mai vizitate regiuni din ţară, Corneliu a povestit multor străini despre satul lui natal şi despre Harghita, astfel că tot mai mulţi turişti au dorit să vadă şi judeţul nostru. Iar una dintre aceste persoane este o actriţă din Brazilia. Jacqueline Novak are 27 de ani, este din regiunea Parana, lucrează într-o companie de teatru şi a rămas impresionată de România.
Ce poate rezulta din întâlnirea unui pasionat de film şi iubitor de tradiţii româneşti cu o actriţă de pe alt continent? O braziliancă îmbrăcată în ie şi un scurt film de promovare a satului românesc. Dar mai multe despre ideea realizării acestei pelicule, despre oamenii implicaţi în ea, despre promovarea satului românesc (harghitean) în străinătate vă invităm să aflaţi citind un interviu cu Corneliu Ţepeluş.
– Am înţeles că tu ai fost regizorul. Dar pentru un asemenea proiect este nevoie de o echipă şi de o idee. Aşa că te rog să ne spui de unde a pornit ideea realizării unui asemenea film de prezentare a satului românesc, a satului românesc harghitean.
– Întotdeauna mi-a plăcut filmul. De când eram copil mergeam la Căminul Cultural în comuna mea, Voşlăbeni, şi nu scăpam nici un film. Îmi amintesc când mergeam la gară cu prietenul meu Gore şi luam rolele de film (în anii ’80, rolele de film veneau cu vagonul poştă din altă localitate şi erau trimise în alt sat după câteva zile de reprezentaţie), după care mergeam la Cămin şi lipeam filmul pentru că trecea prin multe mâini. Era un lucru minunat, fiind copil, să montez pe vechiul aparat rusesc filmul. În acele timpuri am spus că într-o zi am să fac film.

După ani am ajuns să lucrez la Poiana Braşov, în turism. Cunoscând mulţi oameni veniţi de departe, am avut şansa să plec în Anglia, Canada şi Statele Unite. Am făcut şcoala de film la Londra, Vancouver şi Los Angeles.
Prin împrejurări interesante am ajuns înapoi în ţară şi m-am apucat, pe cont propriu, să fac turism şi film. Am proiecte mici, dar făcute cu oameni mari şi idei mari.
Umblând prin toată lumea, mi-am dat seama că dacă nu ai identitate, nu ai nici valori şi dacă nu ai identitate, nu te respectă lumea. Aşa că, povestind prin toată lumea de satul meu Voşlăbeni, lumea a început să vină să vadă acest sat minunat şi tradiţiile româneşti.
Având experienţă, am făcut cu buget mic acest film.
Ideea a venit din tocmai ce am spus mai sus. Respect pentru locul, oamenii, tradiţiile româneşti. Am avut şansa să cresc la ţară şi am convingerea că cultura noastră poate cuceri lumea. Am fost în multe locuri, dar cred că nicăieri nu este mai frumos ca vara la noi, la Voşlăbeni.
– Vorbeşte-ne puţin despre echipa care a realizat acest film…
– Am noroc de oameni deschişi şi buni. Totul este făcut exclusiv cu oameni din Voşlăbeni. Am lucrat cu Eva şi Costi Triff de la Triff Photography. Ei ne-au dat camerele şi au făcut producţia şi post producţia acestui film. Am mai lucrat cu Emil Colceriu, cameraman, tot din Voşlăbeni.

Foarte important este ajutorul Primăriei din Voşlăbeni şi a Complexului Sportiv Naţional din Izvoru-Mureşului. Întotdeauna am avut ajutorul lor. Vreau să mulţumesc pe această cale şi tuturor cetăţenilor din Voşlăbeni şi Izvoru-Mureşului.

– Cum s-a concretizat colaborarea cu o actriţă tocmai din Brazilia şi dacă aţi dorit să fie din America Latină?
– Am cunoscut-o pe Jacqueline Novak în Poiana Braşov, iarna trecută, la schi. I-am arătat Braşovul şi ne-am împrietenit. Ea a venit special în România atrasă de mitul lui Dracula din Transilvania.

Jacqueline este actriţă şi este din oraşul Curitiba – provincia Parana. După prima ei vizită în România s-a îndrăgostit iremediabil de tradiţiile şi cultura noastră şi s-a decis să se întoarcă anul acesta în România cu gândul de a culege cât mai multe informaţii pentru a promova România în Brazilia. La întoarcerea ei, anul acesta, ne-am decis să începem un proiect mai mare de promovare a satului românesc. Primul pas a fost să facem un scurt film de prezentare a unui sat – Voşlăbeni. Astfel, Voşlăbeniul nostru este primul sat românesc prezentat în Brazilia, iar cu ajutorul lui Jacqueline avem o şansă unică de a promova România acolo.

– Odată finalizată producţia, cine o va vedea – unde, pe ce canale va fi mediatizată şi când? Pe lângă o promovare a satului românesc, proiectul are şi alt scop?
– Filmul este pentru Internet şi o să fie distribuit pe reţele de socializare în Brazilia. Jacqueline o să prezinte filmul, pozele şi povestea sa în compania ei de teatru şi la diferite festivaluri de film din oraşul Curitiba şi din Brazilia.
Filmul o să mai fie prezentat la unele emisiuni TV unde Jacqueline o să-şi spună povestea despre călătoriile din România.

Un al scop al proiectului nostru este apropierea dintre popoarele noastre, Jacqueline remarcând asemănarea dintre limbile noastre şi temperament. Din toate ţările din Europa vizitate, ea se simte cel mai apropiată de România.

– Am înţeles că Jacqueline Novak nu este singurul turist străin pe care l-ai convins să viziteze plaiurile harghitene. Vorbeşte-ne puţin despre proiectul prin care reuşeşti să promovezi judeţul şi în afara ţării.

– Lucrând mult cu oameni din toată lumea şi fiind din Voşlăbeni, Harghita, am atras şi în zona noastră turişti străini de peste tot – Germania, Olanda, SUA, Canada, Hong Kong, Austria, Italia, Australia etc. Proiectele mele au fost de afaceri, caritabile, culturale şi, bineînţeles, în turism.

Harghita este un pic în afara rutelor frecventate de turiştii străini şi trebuie un mod inteligent şi profesionist de a-i atrage în zonă. Eu cred că proiectele pe partea de cultură sunt ideale pentru a promova judeţul. Eu mă gândesc pe viitor la proiecte mari – festivaluri, concerte, workshop-uri.

Sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA