AcasăActualitatePoliticNU LE PASĂ - Afirmaţii halucinante ale parlamentarilor de Maramureş. La întâlnire...

NU LE PASĂ – Afirmaţii halucinante ale parlamentarilor de Maramureş. La întâlnire cu sindicaliştii din judeţ aceştia s-au arătat miraţi de problemele semnalate

spot_img

DISTRIBUIȚI

După patru ani de mandat în Parlament, majoritatea senatorilor şi deputaţilor din judeţ habar nu au de problemele cu care se confruntă cu adevărat maramureşenii, cei care i-au investit cu încredere să-i reprezinte. Au dovedit asta cu prisosinţă în cadrul unei întâlniri care s-a desfăşurat la Palatul Administrativ.

Vineri, 12 februarie, la inițiativa Instituției Prefectului Maramureș a avut loc o nouă întâlnire a Comisiei de dialog social, la care au fost invitați să participe și parlamentarii maramureșeni. Au fost prezenți, din partea sindicatelor: Florin Hossu, liderul Cartel Alfa, Liviu Pop, președintele Sindicatului din Administrația Publică Locală, Marcel Giurge, liderul BNS, Mariana Nuszer-Țînța, consilier juridic SLI MM, Constantin Cucoșel, președintele UGIR, Filiala Maramureș. Dintre parlamentari, au fost prezenți senatorul Liviu Titus Pașca, deputații Florin Tătaru și Mircea Dolha, reprezentanți ai deputatului Călin Matei și senatorului Liviu Marian Pop.

Fiecare dintre reprezentanţii sindicatelor a avut un interval limitat să-şi prezinte problemele şi propunerile lor de modificări legislative, fie că privesc facilitățile acordate asistenților personali și persoanelor cu handicap, fie că privesc pensionarea angajaților din învățământ sau reducerea normei didactice, fie că privesc situația foștilor lucrători din subteran și a foștilor angajați ai IPEG, fie că se referă la cazul angajaților Poștei Române, care au dificultăți în a-și lua concediu de odihnă. S-a mai adus în discuție problema contribuției către stat a micilor agenți economici, dar și aspecte care țin de reforma administrației. Sindicaliștii au solicitat ca astfel de întâlniri cu parlamentarii maramureșeni să aibă loc mai des, pentru ca modificările legislative cerute de ei să ajungă mai ușor în atenția Parlamentului.


Prefectul Anton Rohian a afirmat faptul că s-a reușit aducerea parlamentarilor la întâlnire este un succes, pentru că s-a mai încercat convocarea unor astfel de întruniri în trecut, fără succes însă. Acesta a spus că ar fi bine ca pe viitor ele să mai aibă loc, însă tematica să fie stabilită clar, pe domenii, pentru ca problemele să poată fi mai bine diseminate. El a anunțat că urmează să convoace o întâlnire cu primarii din județ pentru a discuta pe marginea Codului fiscal. Ideea a pornit de la anumite nemulțumiri existente în Borșa și în Dragomirești vizavi de taxele pe care populația le are de plătit.


Prezent la întâlnire, senatorul Liviu Titus Pașca s-a declarat disponibil să participe la asemenea întâlniri chiar și o dată pe lună. El a afirmat că nu se poate trăi dintr-un salariu minim brut de 1.050 lei și că îi pare rău că acesta nu a crescut la 1.200 lei. Senatorul și-a manifestat nemulțumirea față de performanțele actualului Guvern. Totuşi, dovada supremă că senatorul habar nu are de poroblemele din judeţ este faptul că la plângerile prezentate de Marcel Giurge, liderul BNS că angajaţii Poştei nu pot să-şi ia concediile pentru că nu există o reglementare clară în Codul Muncii, Paşca s-a arătat siderat. „De când este situaţia asta?”, în condiţiile în care situaţia s-a perpetuat în ultimii trei ani iar poştaşii au ieşit de câteva pori în stradă să protesteze.

Răspunsul din partea prefectului a fost prompt însă şi l-a cam făcut de ruşine pe senatorul care nu se arată în colegiu decât în anul dinaintea alegerilor.

„Domnilor parlamentari, de câte ori am avut comisii paritare şi şedinţe de dialog social am pus pe hârtie punctual aceste probleme şi vi le-am trimis. Mai mult, le-am postat şi pe saitul instiotuţiei şi le-am trimis Guvernului. Problemele de la Poştă sunt vechi din 2012”, a recizat Anton Rohian.

Deputatul Mircea Dolha a deplâns faptul că Maramureșul nu are niciun reprezentant în Guvernul actual. El i-a îndemnat pe sindicaliști să îi trimită toate solicitările privind modificări legislative prin e-mail. Dolha a afirmat că parlamentarii maramureșeni își vor uni forțele pentru a susține în Parlament modificările propuse, fără a ține cont de faptul că fac parte din partide diferite.

„Este austeritate maximă şi văd că niciun pahar de apă nu am primit. Nu-i nimic, data viitoare o să aducem noi apă. Din păcate Maramureşul nu are niciun reprezentant în actualul Guvern sau poate este dar e aşa de bine ascuns că noi nu-l găsim. Nu am notat probeleme dar vă rog să le concentraţi şi să mi le trimiteţi pe mail”, a precizat Dolha care a dictat apoi mailul oficial atribuit de camera deputaţilor care este citit de un consilier nicidecum de el.
Deputatul Florin Tătaru a afirmat că este la curent cu disfuncționalitățile din sistemul de salarizare din învățământ și că, pe de altă parte, politicul nu ar trebui să se amestece în administrație. El a reamintit faptul că intenția Guvernului Ponta era de a susține Legea salarizării unitare. Tătaru a promis că va avea o discuție cu colegii parlamentari pentru a susține modificările propuse în Parlamentul României.
„Cred că ar rtebui să ne întâlnim şi să organizăm aceste întâlniri sectorial. Cunosc problemele, mai ales pe cele din sistemul de învăţământ dar problemele ridicate aici pe mine m-au copleşit”, a explicat Tătaru.

La scurt timp după învestirea cu mandatele de parlamentari, în decembrie 2012 toţi cei 12 parlamentari direct reprezentanţi ai Maramureşului şi-au luat angajamantul să participe regulat la întâlniri comune la Prefectura Maramureş cu electoratul. Acest lucru s-a întîmplat însă doar de trei ori pentru că parlamentarii au fost mult mai ocupaţi cu altele.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA