AcasăActualitatePoliticMaramureșul va avea punct de trecere a frontierei cu Ucraina

Maramureșul va avea punct de trecere a frontierei cu Ucraina

spot_img

DISTRIBUIȚI

În ședința Guvernului de miercuri, 6 noiembrie 2013, a fost aprobat un Memorandum cu Ucraina care prevede deschiderea unui nou punct internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene între localităţile Sighetu Marmaţiei (România) şi Solotvino (Ucraina).

Guvernul a mai aprobat un alt memorandum cu Ungaria, pentru modificarea regimului de trafic pentru punctul vamar româno-ungar de la Urziceni-Vallaj.

Deschiderea unui punct de trecere a frontierei cu Ucraina, un important vecin al nostru, și amplificarea funcționării celui cu Ungaria sunt un rezultat al intensificării relațiilor economice, dar și al schimbului de persoane.

Faptul că Maramureșul va avea un punct vamal cu Ucraina este rezultatul unor demersuri bilaterale și negocieri prelungite. De acum, atât județul, cât și întreaga regiune de nord va beneficia de această nouă oportunitate. Sunt convins că proiectele comune ale celor 2 țări vor cunoaște o dezvoltare accentuată, iar schimburile economice vor crește, contribuind la prosperitatea zonei. Pentru a scoate Maramureșul din izolarea în care a fost ținut, prioritățile mele vizează construcția tunelului pe sub Gutâi, Centura Sighetului și construirea podului transfrontalier Sighet- Solotvino (Ucraina). Acum, că Sighetu Marmației va deveni punct de trecere a frontierei, ne vom concentra atenția pe finalizarea lucrărilor podului, urmând ca mai apoi să ne îndreptăm forțele și asupra celorlalte două proiecte”, a declarat senatorul de Maramureș, Liviu Marian Pop.

Podul peste Tisa va aduce beneficii atât pentru România, cât și pentru Ucraina, fiind o punte între românii din stânga și cei din dreapta râului Tisa.

Actualul pod a fost dat în folosință în anul 2000, traversarea făcându-se doar pe un singur sens de circulație. În momentul de față traficul feroviar în zona amintită a fost suspendată temporar. Acest proiect reprezintă o prioritate pentru județul Maramureș, dar și pentru vecinii noștri de peste Tisa. Urmează semnarea unui protocol cu partea ucraineană și sunt sigur că în cel mai scurt timp se vor începe lucrările pentru realizarea acestui proiect. Costurile se vor ridica la aproximativ 11 milioane de euro. Găsirea sumei necesare pentru derularea lucrărilor nu este o problemă, având în vedere oportunitatea de accesare a fondurilor europene trans-frontaliere. În acest caz partea ucraineană va trebui să asigure 5% din sumă, la fel ca și partea românească, în timp ce 90% din costurile totale vor veni de la Uniunea Europeană”, a subliniat parlamentarul de Maramureș.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA