AcasăEveniment„MÂNDRIE MARAMUREȘEANĂ” – Cea de a treia ediție a evenimentului are loc...

„MÂNDRIE MARAMUREȘEANĂ” – Cea de a treia ediție a evenimentului are loc la Muzeul Satului din Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

„MÂNDRIE MARAMUREȘEANĂ”  Serie de evenimente care marchează sărbătoarea Sânzâienelor dar și Ziua Internațională a Iei se vor desfășura în acest final de săptămână în Muzeul Satului din Baia Mare.

Cea de-a III-a ediție a evenimentului „MândrIE maramureșeană” vine cu târguri de meșteri populari, expoziții, conferințe și tombole cu premii. Începând din această seară, Maramureșul va fi prezentat în ilustrații create de Eveline Berveots, olandeza îndrăgostită de Maramureș.  Acțiunea va continua cu o conferință în care dr. Ioan Marchiș și dr. George Cadar vor vorbi despre „Simbolurile Ancestrale ale Maramureșului și limba veche bătrânească”. Seara se va încheia cu acordurile autentice ale lui Marinel Petreuș, alături de grupul „Am fost și-om fi” din Ieud.

În ziua de Sânzâiene, sâmbătă, 24 iunie, pe Câmpul Tineretului va fi expusă cea mai mare ie din România. De asemenea, o interesantă „Călătorie printre simboluri” va fi oferită de conf. univ. dr. Delia Suiogan, prin prezentarea motivelor tradiționale regăsite pe cămașa maramureșeană. Totodată, veți putea descoperi „Straiul popular din timpul Marii Uniri din 1918”, în cadrul unei expoziții în care vor fi prezentate exponate din lada de zestre a Muzeului de Etnografie și Artă Populară. După ce umbrele se vor lăsa, tezaurul uman viu, Nicolae Pițiș și Maria Casandra Hauși vor transpune atmosfera vremurilor de altădată printr-un recital de doine din Țara Lăpușului.

Șirul evenimentelor din această zi includ și premierea concursului „Poartă o ie cu mândrIE”, desfășurat pe pagina de facebook a evenimentului.

Dacă ziua de vineri este dedicată culturii, iar cea de sâmbătă tradiției și istoriei, evenimentele nu se pot încheia altfel decât în tonuri spirituale. Astfel, duminica, 25 iunie, copiii sunt invitați în ograda cu povești și ateliere, unde vor descoperi tainele olăritului, țesutului, ale picturilor pe sticla și pe căni și vor confecționa zgărdane. Acestora li se vor alătura tineri instituționalizați în cadrul DGASPC Maramureș, care vor purta cu mândrie cămeși cusute de ei și vor interpreta cântece din Maramureș. Valer Zamfirescu și Ansamblul „Măgura” din Cernești vor transmite prin cântec frumusețea folclorului autentic maramureșean. Societatea Drăgoșiada, reprezentată de prof. Ioan Munteanu, va prezenta în cadrul unei conferințe rolul pe care Asociațiunea pentru Cultura Poporului Român l-a avut în susținerea învățământului românesc din Maramureș, în secolul al XIX-lea. În încheiere, veți putea viziona filmul documentar „Maramureș – țară veche, țară nouă”, realizat de Florin Andreescu, film ce va fi proiectat pe un ecran în aer liber în Muzeul Satului.

Cea de-a III-a ediție a evenimentului „MândrIE maramureșeană” este organizată de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, în parteneriat cu Asociația Development and Progress.

Informații furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA