AcasăslolvaciaLANSARE - “O vară ce nu mai apune”, cartea semnată de Sergiu...

LANSARE – “O vară ce nu mai apune”, cartea semnată de Sergiu Radu Ruba, a fost lansată în Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Sergiu Radu Ruba, şi-a lansat joi, 21 aprilie, cartea „O vară ce nu mai apune”.

Evenimentul a fost organizat în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, locaţie care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei care au dorit să-i fie aproape autorului.

“În primul rând, cartea mea are o legătură cu Baia Mare pentru că este un roman autobiografic, O vară ce nu mai apune. Eu sunt născut în Ardud, judeţul Satu Mare, am copilărit la Răteşti, practic Răteştiul este unul dintre personajele acestei cărţi, dar un capitol se petrece la Baia Mare şi el se numeşte chiar aşa, Rivulus Dominarum, numele latino-medieval al oraşului. Acesta pe de o parte este un capitol esenţial pentru că apare aici un personaj care are un rol deosebit în mişcările care se duc în continuare în epica acestei cărţi. Pe de altă parte evoc şi nişte momente istorice şi anume moartea lui Pintea Viteazul lovit de un obuz din Turnul Măcelarilor, se ştie acest lucru, la 14 august 1703, după cum ştiţi dumneavoastră mai bine decât mine”, a precizat Sergiu Radu Ruba.

13062824_1222374534447261_579140879_oÎn paginile cărţii autorul a împletit fericit fragmente din istoria personală dar şi din cea a locurilor pe unde l-a purtat viaţa pe el dar şi pe membrii familiei lui.

”Aceasta deoarece această carte se referă oarecum şi la istoria Nordului Transilvaniei, la momente din acel război al curuţilor şi conflictele care au fost, mai cu seamă că totul este în contextul localităţii în care am copilărit eu şi care era populată de şvabi deja maghiarizaţi însă am evocat momentele în care Şandor Karoly, contele, mai întâi răzvrătit împotriva austriecilor apoi împăcat cu ei, îi colonizează pe nemţi în zona respectivă după devastarea teribilă a regiunii, a zonei aceea a Sătmarului şi puţin din Bihor, cu războaiele lor pe care le-au avut, n momentul în care magnaţii unguri în Transilvania calvină atacau Bratislava, imperialii catolici se băteau cu ei şi aşa mai departe. În acest context este evocat şi Grigore Pintea dar accentul cade pe alte elemente şi anume pe nişte aspecte din copilăria mea. Este o carte, spuneam autobiografică însă nu în sensul unei cărţi a devenirii personale ci a unei viziunii asupra lumii la vârsta de 11 ani. Este o limită personală care mă priveşte personal dar poate să privească şi pe alţii fiindcă la 11 ani eu mi-am pierdut total vederea. Şi atunci am vorbit despre lumea pe care am văzut-o până la 11 ani cu extensiile de rigoare, bineînţeles, pentru că acolo este vorba despre familia mea, despre tatăl meu, între alţii, deportat tot în Maramureş în 1944 de către ocupaţia ungurească a lui Horthy şi deportarea a fost la Poienile de sub Munte”, a mai spus autorul.

13052618_1222374521113929_598515779_oSergiu Radu Ruba este redactor al revistei Impact, realizator de emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune. Are în palmares mai multe premii, printre care: premiul Ministerului Afacerilor Externe al Franţei la Concursul internaţional al nuvelei francofone (Paris, 1993), premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti pentru volumul „Graţia Dizgraţia” (2004) şi premiul pentru poezie al Revistei „Convorbiri Literare” (Iaşi, 2008). Radu Sergiu Ruba a fost inclus în Enciclopedia „Who’s Who” România 2002 şi 2009 şi în „Who’s Who” Europa 2003.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA