AcasăActualitateSocialLA CUMPĂRAT DE ANI - Cum se poate completa vechimea în muncă

LA CUMPĂRAT DE ANI – Cum se poate completa vechimea în muncă

spot_img

DISTRIBUIȚI

LA CUMPĂRAT DE ANI Persoanele care nu au stagiul complet de cotizare pentru a ieşi la pensie, la limită de vârstă, îşi pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale. Se pot „cumpăra” maximum cinci ani de vechime, iar plata se poate face în tranşă unică sau în tranşe lunare. Legea se aplică persoanelor care nu au ajuns să aibă calitatea de pensionar şi să încheie un contract de asigurare socială cu Casele judeţene de pensii.

Legea care permite „cumpărarea” de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet şi nu au nici calitatea de pensionar a fost promulgată de preşedintele României, anunță Administraţia Prezidenţială. Actul normativ prevede perioadele pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale, acestea încadrându-se în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Astfel, o persoană care, în ultimii cinci ani, a avut perioade în care nu a contribuit la asigurările sociale, fie pentru că nu a avut un loc de muncă, fie pentru că nu s-a aflat în țară, poate plăti retroactiv minimum 5,5% din salariul minim pe economie, lunar, şi maximum aceeaşi cotă din cinci câştiguri medii brute, în baza unui contract ce trebuie încheiat cu Casa judeţeană de pensii. Plata contribuţiei de asigurări sociale va fi făcută într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare.

Legea vine în sprijinul persoanelor care au muncit 30 de ani în ţară şi apoi au plecat în străinătate, dar şi a celor care, înainte de completarea stagiului de cotizare de 35 de ani, n-au mai fost angajaţi din cauza vârstei sau a unei pregătiri necerute pe piaţă. De exemplu, o persoană care a cotizat 30 de ani, apoi a plecat în străinătate, unde a lucrat timp de 5 ani, fără acte, are un punctaj mediu, anual, de 1,58 puncte. Va lua o pensie penalizată cu 45%, adică 760 de lei. Dacă şi-ar putea cumpăra cei cinci ani lipsă, pentru completarea stagiului, ar avea pensia întreagă de 1.381 de lei.

pensionari

În acest moment, stagiul complet de cotizare, respectiv vechimea în muncă, pentru care s-au reţinut sumele destinate contribuţiei sociale, este de 35 de ani, vârsta de pensionare pentru bărbaţi fiind 65 de ani, iar pentru femei 63 de ani, cu menţiunea că aceasta va creşte gradual, în următorii ani, până la egalizare.

Aceste prevederi legislative vin în completarea unui alt act normativ, intrat în vigoare la jumătatea acestui an, Legea 142/2016, care se referă la penalizarea aplicată pentru pensionarea anticipată. Astfel, unei persoane care a realizat stagiul complet şi doreşte să iasă la pensie anticipat nu i se mai calculează o penalizare de 0,75% pe lună de anticipare, ci doar un procent de 0,45%. Iar această penalizare scade în funcție de numărul de ani de muncă efectuaţi.

Aceeași lege prevede că anumite categorii profesionale, care nu aveau până acum pensie de stat, se pot asigura în sistemul public de pensii, cotizând lunar. În această categorie intră preoţii şi personalul clerical, notarii sau avocaţii, contribuţia minimă fiind de 250 de lei pe lună.

În prezent, în România sunt 5,1 milioane de pensionari, iar nivelul pensiei medii din sistemul public este de 883 de lei.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA