AcasăsiugariuLA CATEDRALA EPISCOPALĂ DIN BAIA MARE – Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul...

LA CATEDRALA EPISCOPALĂ DIN BAIA MARE – Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Iustin, a oficiat Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul și Liturghia Darurilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

LA CATEDRALA EPISCOPALĂ DIN BAIA MARE  Miercuri, 21 martie 2018, cu începere de la ora 16.00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite.

Un număr mare de credincioşi, cu lumânări în mâini, au umplut Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, şi au venit să se roage împreună cu ierarhul lor. Rugăciunile profunde de pocăinţă şi cântările de la strană au creat o atmosferă de o trăire aparte, care are loc numai la această slujbă din Postul Mare. În rândul credincioşilor au fost şi foarte mulţi tineri elevi şi studenţi de la şcolile băimărene.

După săvârşirea Canonului cel Mare, a urmat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite. Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale, Pr. Dr. Marius Sabău, paroh la biserica „Adormirea Maicii Domnului” – fosta catedrală, Pr. Florin Hoban, Pr. Claudiu Ciascai, slujitori ai Catedralei, diaconi.

Răspunsurile la strană au fost date de strana Catedralei şi de membrii corului Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Cuvânt de învăţătură

Un bogat cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin despre Canonul cel Mare şi despre doi dintre Sfinţii Bisericii noastre cărora le este dată câte o duminică din Sfântul şi Marele Post: Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, sărbătorit în Duminica a IV-a din Postul Mare şi Cuvioasa Maria Egipteanca, care este cinstită în duminica a V-a din Post.

„Sfinţii ne învaţă, împreună cu Sfântul Împărat şi Prooroc David, să spunem: ce voi răsplăti Domnului pentru toate câte mi-a dat mie? Deci, multe daruri minunate ne-a dat Dumnezeu şi ne-a chemat la lumina Evangheliei prin Taina Sfântului Botez, prin care am devenit cetăţeni ai cerului şi casnici ai lui Dumnezeu, împreună cu Maica Domnului şi cu toţi sfinţii în sânul Preasfintei Treimi. Iar Sfinţii lui Dumnezeu sunt, pe de o parte, pedagogii sau dascălii şi învăţătorii noştri, iar pe de altă parte, sunt prietenii noştri şi fraţii noştri mai mari, iar nu în cele din urmă sunt rugători pentru noi şi pentru toată lumea către Dumnezeu”.

Viaţa Sfântului Ioan Scărarul a descris-o Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în câteva fraze esenţiale, din care am desprins următoarele: „a fost un povăţuitor al uncenicilor către mântuire şi al tuturor creştinilor, el însuşi deţinând arta mântuirii şi învăţându-i şi pe ceilalţi aceasta. De la el ne-a rămas o lucrare impresionantă: Scara dumnezeiescului urcuş sau Scara Sfântului Ioan Scărarul, cu 30 de trepte, pe care o au drept îndrumar călugării din mănăstiri. Fiecare ucenic care intră în mănăstire este îndatorat să citească această carte şi să se gândească cum poate să împlinească ceea ce sfântul recomandă. Este un abecedar pentru monahi şi pentru creştinii nevoitori, râvnitori şi silitori”.

Referitor la Cuvioasa Maria Egipteanca, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a precizat că este o mare sfântă, încât: „pilda ei de pocăinţă este încurajatoare pentru noi. De aceea este aşezată în perioada Postului Mare, ca să nu deznădăjduim niciodată, orice cădere sau orice păcat am avea, pentru că Hristos Domnul are putere şi prin râvna noastră, prin rugăciunea noastră, prin mijlocirea Maicii Domnului şi a Sfinţilor. Ea a devenit un fel de fiică a Maicii Domnului”.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA