AcasăOPINIIEXERCIȚII DE LUCIDITATE – Alegeri noi cu aceleași personaje pe afiș

EXERCIȚII DE LUCIDITATE – Alegeri noi cu aceleași personaje pe afiș

spot_img

DISTRIBUIȚI

Au mai rămas doar patru luni până la alegerile locale din acest an. La fel cum iarna îi prinde mereu pe nepregătite pe drumari, și alegerile fac exact același lucru cu partidele noastre. Se termină iarna, vom intra în primăvară, și tot vor mai fi localități unde procesul desemnării candidaților nu va fi finalizat.

Problema nu stă în faptul că partidele nu au găsit candidații ideali la primării, ci în modul ticălos în care se comportă încercând să mintă cetățenii, așa cum au procedat de fiecare dată la alegerile derulate în ultimii 26 de ani. Vor să ascundă că și la aceste alegeri o să  participe cu aceleași figuri, deși trâmbițează întruna că pe liste lor sunt multe nume noi.

E o minciună că nu s-au decis asupra desemnaților, din moment ce 99% dintre primarii actuali vor candida pentru un nou mandat. Și acolo unde unul dintre cele două partide mari nu are primar în activitate, se știe demult persoana care ar putea eventual câștiga întrecerea. Cercul e restrâns, de regulă, acești contracandidați provin din rândul foștilor primari sau viceprimari, care au stat câțiva ani la cutie și acum sunt scoși la bătălie pe post de prospături.

Partidele mici se agită ca de obicei, știu că nu au nicio șansă, dar visează cai verzi pe pereți. Nu pot să se aștepte la mai mult de unu-doi consilieri prin câteva localități, accesul fiindu-le barat la posturile de primari sau consilieri județeni. E un sistem construit și consolidat vreme de un sfert de secol, greu, dacă nu aproape imposibil de destructurat în viitorul apropiat.

Pentru asta ar fi nevoie de oameni noi, cu adevărat valoroși, dar ei nu există, mai ales în comunitățile mici. Rând pe rând au fost testați profesori, medici, ingineri, silvicultori, pensionari care au avut ceva funcții în timpul activității, ba chiar și preoții sau aventurierii (vezi cazurile Lăpuș, Boiu Mare, Borșa, Băiuț, Cavnic), așa că nu prea a mai rămas nimeni neevaluat de cetățeni.

PSD are în prezent aproape jumătate din primarii localităților maramureșene. Nici nu se pune problema ca vreunul dintre ei să nu candideze pe 5 iunie. Sigur că nu toți vor reuși să câștige, dar nici pierderi prea mari nu vor înregistra. Și dacă vor ceda una sau două din primăriile actuale, sigur vor câștiga cel puțin pe atâtea dintre cele care nu le aparțin acum.

PNL stă ceva mai slab, mai ales că a pierdut primari importanți de pe urma Ordonanței 55, dar au șanse mari să le păstreze pe cele care le au. Este de așteptat ca în aceste zile să pună presiune pe primarii dezertori, să-i ademenească cu tot felul de promisiuni ca să-i determine să candideze din partea PNL. Sunt convins că vor reuși în câteva locuri. Nu trebuie neglijată nici discordia existentă în multe locuri între PNL și PDL, inclusiv în Baia Mare, simpatizanții fiind nevoiți pentru prima dată să susțină un candidat comun. Dacă aceste disensiuni vor continua să se manifeste,  de câștigat vor avea ceilalți competitori, în frunte cu PSD.

Cele două partide mari află din patru în patru ani cât de slabe sunt în realitate, se conving că, practic, nu înseamnă nimic în fața comunităților bine închegate. Sunt localități cu primari eterni (Ieud, Băsești, Poienile de sub Munte, Asuaju de Sus, Ariniș, Săcălășeni, Bicaz, Suciu de Sus etc), care aparțin unor partide, dar la fel de bine ar putea fi un mandat al unuia și următorul al altuia. Oamenii sunt convinși că împreună merg într-o direcție bună, nu au existat derapaje majore, fapte de corupție, abateri de la linia fixată, ca urmare îi aleg de fiecare dată, indiferent de ce spun lătrăii politicii de la județ, gen Mircea Man, Mircea Dolha sau Gabriel Zetea.

În mod normal, în urma alegerilor, localitățile din Maramureș vor fi împărțit aproape frățește între social-democrați și liberali. Puține primării vor reveni celorlalte formațiuni angrenate în competiția electorală, doar Coaliția pentru Baia Mare, ALDE, UDMR și Mișcarea Populară putând spera că vor prinde ceva firimituri de la masa celor doi bogați.

Pentru câștigarea Consiliului Județean bătălia se va duce pe două fronturi. În prima fază, PSD și PNL vor încerca să obțină un număr cât mai mare de consilieri. E de așteptat ca și aici să consemnăm o sensibilă egalitate, rezultat firesc dacă ne raportăm la împărțirea primăriilor între ele. Va urma târguiala dintre negustorii politici pentru desemnarea președintelui și a celor doi vicepreședinți. Va fi o luptă aprigă între Zetea și Man, în care nu vor conta absolut deloc eventualele calități pe care le dețin cei doi politruci, ci doar abilitățile de negociere pentru obținerea unui vot în plus față de adversar.

E de așteptat să retrăim momentele penibile în care CJ Maramureș nu s-a putut constitui nici după două luni de la data alegerilor, când un partid cu patru consilieri (PDL) a reușit să-și impună președintele, iar altul (PNR), cu doi aleși, vicepreședintele. Sigur vom fi martori la scene de trădări, vânzări și cumpărări de voturi (era să scriu de conștiințe, însă mi-am dat seama ce greșeală puteam face), dar și de amenințări și șantaje ordinare.

Nu trebuie să ne mire, sunt procedurile firești de acaparare cu orice preț al unui post important din administrație, într-o societate aflată încă departe de democrația adevărată. În aceste condiții, încăierarea dintre haitele politice pentru ciolanul puterii capătă accente dramatice în unele faze. Dar și comice pe alocuri.

Cine știe dacă lupta dintre Man și Zetea nu va da un alt câștigător, de la o altă formațiune prezentă în Consiliul Județean, care va fi de acord să formeze o majoritate cu PSD sau PNL, dar numai dacă va primi funcția de președinte. Se poate, la noi chiar orice se poate.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA