AcasăsiugariuA DOUA ZI DE CRĂCIUN - Soborul Maicii Domnului, mare praznic bisericesc....

A DOUA ZI DE CRĂCIUN – Soborul Maicii Domnului, mare praznic bisericesc. Tradiții și obiceiuri

spot_img

DISTRIBUIȚI

A DOUA ZI DE CRĂCIUN În a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, Biserica  prăznuiește Soborul Macii Domnului, sărbătoare închinată  Maicii Domnului.

Soborul Macii Domnului este  unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria,  devenind model de sărbătoare şi pentru alţi sfinţi precum Soborul Sfinţilor Ioachim şi Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinţilor Arhangheli.

După marile praznice,  se pomenesc toate persoanele sfinte implicate în  acel eveniment, acum Crăciunul.  O prăznuim deci pe Fecioara Maria,  care l-a născut pe Iisus,  Cel care a adus mântuirea lumii.

Sobor  reprezintă adunare de oameni,  iar în această zi este o chemare către cei credinciosi de a ne aduna în cinstea Maicii Domnului. Dar Maica Domnului se află în mijlocul tuturor Sfintilor din ceruri  și deci  adunarea noastră de astazi, de pe pământ,  se unește cu adunarea  cerească  la această cinstire.

O dată cu nașterea Fiului lui Dumnezeu, Maica Domnului  unește pentru totdeauna întreaga omenire cu Tatăl din ceruri. Fiul s-a coborât  în lumea noastră  pentru a  aduce lumină „celor ce şedeau în  umbra morții”, iar întruparea Sa unește cerul cu pământul. ”Maica Domnului este al doilea cer sau a doua lume, cum zice Sfântul Ioan Damaschin, potrivit creștinortodox.ro.

„Printr-însa s-a înnoit neamul omenesc și ea este Împărăteasa tuturor îngerilor și a tuturor sfinților și Maica noastră a tuturor popoarelor pământului și a tot sufletul necăjit și întristat care o cheamă in ajutor. Știți oare, în ziua Judecății, cine are să fie de-a dreapta Mântuitorului? Maica Domnului! Iar de-a stânga Lui, Sfântul Ioan Botezătorul, îngerul întâistătător al tuturor sfinților. Deci aceste doua persoane sfinte sunt cele mai mari din ceruri după Preasfânta Treime, arată sursa citată.

Potrivit crestinortodox, fericiți sunt acei creștini din casa cărora nu lipsește icoana Maicii Domnului și au candela la icoana ei, și citesc în fiecare zi măcar un acatist sau un paraclis al Maicii Domnului.

Nașii își vizitează finii

Obiceiurile pentru a doua zi de Crăciun spun ca in aceasta zi, nașii trebuie să își viziteze finii. Cei care uita de finii lor, nu vor avea parte de tot ce își doresc. E o zi în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă.

Nu e bine sa speli haine in aceasta zi, pentru ca apa vărsată pe rufe o vei folosi pentru vindecarea rănilor. De asemenea, e o zi în care nu se muncește. Oamenii care muncesc nu vor mai avea nicio zi liberă tot anul.

E interzis sa bârfești, să înjuri, să uneltești împotriva celorlalți. Cei care se răzbună sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi.

Pentru cea de-a doua zi de Crăciun, iî fiecare zona din țară s-a împământenit un obicei specific. În Bistrița Năsăud, oamenii colindă casa preotului, iar în Alba feciorii își cheamă mândrele la joc.

Fetele și flăcăii joacă pe 26 decembrie pentru a se bucura de tinerețea lor. Se spune că persoanele care dansează cel mai mult și cel mai aprig vor fi sănătoase tot anul.

În unele zone, se poartă dusul oamenilor „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepeliţe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult!”.

Se mai spune că de la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase. Că altfel nu se mărită.

Dacă a doua zi după Crăciun va bate tare vântul – se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă.

În aceste zile, tradiția și vechile almanahuri spun că se adoptau copiii orfani, rămaşi după războaie şi molime. Că, spune Scriptura, şi Sf. Iosif l-a primit în casa lui pe Iisus, chiar dacă nu îi era fiu, dar a primit vestea şi gândul bun cu smerenie şi bucurie.

Şi în zilele noastre, prin unele locuri se mai adoptă copiii, dar cel mai adesea sărmane animale rămase fără stăpân.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA