Acasăoameni noiDEFICIT DE ANGAJAȚI – Industria hotelieră din România, nevoită să importe mână...

DEFICIT DE ANGAJAȚI – Industria hotelieră din România, nevoită să importe mână de lucru din Filipine și Moldova

spot_img

DISTRIBUIȚI

DEFICIT DE ANGAJAȚI  Industria hotelieră din România importă mână de lucru din Filipine și Moldova pentru a acoperi necesarul de 50.000 de oameni din prezent. Tinerii de la noi sunt specialiști în turism doar pe diplome pentru că la capitolul pregătire nu știu nimic, spun hotelierii.

„În prezent, avem o deficiență de 50.000 de oameni, iar aceasta ar putea ajunge până la 150.000, în 2020, dacă industria hotelieră continuă creșterea de două cifre pe care a avut-o până acum. Vom fi nevoiți să aducem tot mai mulți oameni din Filipine pentru a-i angaja în hoteluri, dar ne gândim serios să luăm și tineri din Moldova”, a declarat pentru Libertatea, Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIRH).

Industria preferă filipinezele pentru că au „veleități” în acest domeniu având în vedere că deja sunt „adoptate” în România ca bone, dar preferă să angajeze și din Moldova pentru că sunt mai apropiate ca limbă și cultură. Modelul acesta a fost deja adoptat de polonezi care au început să angajeze masiv personal în domeniul hotelieraducând oameni din Ucraina. „Migrația în domeniul hotelăriei este ceva absolut normal și deja a fost adoptat de alte state Polonia aduce din Ucraina, țările vestice din est și tot așa”, a mai spus Călin Ile.

Pe de altă parte, consultantul hotelier, Paul Mărășoiu, spune că în România cele 192 de licee de profil care au în componența lor și formarea de specialiști în domeniul turismului, nu-i pregătesc bine pe tineri. Acești liceeni nu au absolut nici cea mai elementară noțiune legată de turism. „Anual de pe băncile acestor 192 de licee ies aproape 10.000 de elevi. Pe diplomele lor de absolvire scrie că sunt tehnicieni turism, dar ei nu știu nimic legat de acest domeniu și te trezești că după ce îi angajezi trebuie să-i înveți totul de la zero”, a declarat Mărășoiu.

Specialiștii spun că dintre aceștia nu sunt reținuți decât 1.000 de oameni. „Mai grav este că aceste licee care au și un profil de turism sunt în localități în care nu cred că s-a rostit vreodată cuvântul turism darămite să aibă veleități de zonă turistică. Este o minciună pe piața muncii pentru că ne lăudăm că avem 10.000 de absolvenți de profil pe care nimeni nu-i angajează, dar în schimb, statistic ne lăudăm că avem personal calificat”, a mai spus consultantul hotelier.

Sursă info.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA