AcasăNews AlertPREMIERĂ – Baia Mare, primul municipiu reședință de județ care propune măsuri...

PREMIERĂ – Baia Mare, primul municipiu reședință de județ care propune măsuri concrete pentru evitarea unei tragedii similare cu cea din București: regulament local cu privire la modul de autorizare și funcționare a unităților de alimentație publică

spot_img

DISTRIBUIȚI

Administrația Publică Locală a Municipiului Baia Mare a luat prima măsură importantă pentru evitarea produceri unei tragedii similare cu cea din clubul bucureștean Colectiv. Astfel, mâine, 3 noiembrie, în ședința de îndată a Consiliului Local va fi supus aprobării aleșilor băimăreni un proiect de hotărâre care vizează adoptarea unui nou regulament local cu privire la modul de autorizare și funcționare a unităților de alimentație publică. Actul oficial va fi unul riguros și va fi elaborat de reprezentanții Direcției de Patrimoniu și ai Serviciului Comercial din cadrul Primăriei Baia Mare la inițiativa primarului Cătălin Cherecheș. Mai mult, mâine echipele mixte formate din reprezentanți ai Primăriei Baia Mare și ai instituțiilor publice cu atribuții de verificare și control vor demara o serie de controale la toate unitățile publice ale municipiului Baia Mare. Localurile unde vor fi constatate abateri vor rămâne, cel mai probabil, fără aviz de funcționare.

Decizia de a elabora un nou regulament local cu privire la modul de autorizare și funcționare a unităților de alimentație publică a fost făcută publică în cadrul unei conferințe de presă organizată de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

MEZ_9884Înainte de întâlnirea cu presa, aspectele riguroase care s-au propus pentru a fi cuprinse în noul act au fost dezbătute cu reprezentanții Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Astfel, regulamentul local cu privire la modul de autorizare și funcționare a unităților de alimentație publică va fi elaborat de către reprezentanții Direcției de Patrimoniu și Serviciului Comercial din cadrul Primăriei Baia Mare în colaborare cu instituțiile publice care au atribuții de verificare și control.

„Am dorința de a ști foarte exact modul în care procedează autoritățile statului, respectiv instituțiile care verifică modul de funcționare a acestor unități de alimentație publică, ritmul în care se verifică, intervalul la care se verifică aceste baruri, restaurante, cafenele ș.a.m.d și mi-aș dori foarte mult, chiar dacă asta înseamnă ușor o birocrație mai ridicată, ca până mâine colegii mei de la Direcția de Patrimoniu, respectiv Serviciul Comercial să pună la punct împreună cu autoritățile statului, cu instituțiile publice de verificare și de control, să pună la dispoziția Consiliului Local un regulament impecabil, așa cum ne dorim noi, chiar mai riguros decât ne-am putea gândi noi, astăzi, cu privire la modul de autorizare și funcționare a unităților de alimentație publică. Este o chestiune limită, este o chestiune foarte gravă că s-au întâmplat tragedii, drame cum a fost cea de la București. Cu toții regretăm faptul că au avut de suferit oameni, că au murit oameni dar foarte important este și faptul că legea este cu foarte mari vulnerabilități”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Noul regulament va fi supus votului aleșilor băimăreni în ședința de îndată a Consiliului Local organizată mâine, 3 noiembrie. Regulamentul local va fi unul riguros, tocmai pentru a evita orice risc de a se produce o tragedie precum cea din clubul bucureștean Colectiv.

„Va trebui, în primul rând, atunci când se depun documentațiile de autorizare să nu existe doar un certificat constatator, respectiv declarație pe proprie răspundere ci va trebui cel care vine să solicite autorizarea pentru un bar, pentru un restaurant, pentru o discotecă sau club să aibă tot ceea ce înseamnă avize sau acorduri de la ISU, respectiv pompieri, Inspectoratul de Stat în Construcții, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar-Veterinară, Protecția Consumatorului, contract cu o firmă de pază pentru cei care au program peste ora 22:00 dar să ne și depună dosarul atunci când se schimbă firma de pază. Să aibă un interval de maxim 3-5 zile și să ne anunțe care este noua firmă de pază și protecție care operează acolo. Apoi va trebui să aibă avize sau acorduri de la furnizorul de apă și canalizare, gaz și energie electrică. Aici vorbim și de verificarea unor rețele. Atunci când ai avizul sau acordul pentru apă, gaz sau electricitate verifici și rețelele respective. Bineînțeles că vor trebui să aibă un contract cu o firmă care să verifice toată instalația de stingere a incendiilor. Sunt firme agreate, abilitate să facă acest lucru și fiecare unitate de alimentație publică trebuie să aibă un astfel de contract. Așadar, vom încerca la nivel local să dăm un exemplu pentru întreaga țară și să facem niște reguli locale”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Odată ce noul regulament local va fi aprobat, reprezentanții unităților de alimentație publică vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a-și reautoriza activitatea desfășurată. Pentru a evita aglomerația sau a crea vreun disconfort pentru agenții economici, Administrația Publică Locală va suplimenta personalul care își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Comercial.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA