AcasăAdministrațieCRĂCIUN ÎN MARAMUREȘ – Muzeul Satului, neîncăpător pentru miile de participanți la...

CRĂCIUN ÎN MARAMUREȘ – Muzeul Satului, neîncăpător pentru miile de participanți la a IX-a ediție a evenimentului (GALERIE FOTO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

CRĂCIUN ÎN MARAMUREȘ Deschiderea oficială a celei de-a IX-a ediții a evenimentului „Crăciun în Maramureş” a avut loc sâmbătă, 23 decembrie 2017, la ora 11.00, la Muzeul Satului din Baia Mare.

În organizarea Consiliului Judeţean Maramureş, a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, a Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale, a Ansamblului Național Folcloric ”Transilvania”, coorganizator al acțiunii a fost Ministerul Turismului, iar gazdele care au primit vizitatorii și colindătorii au fost primăriile: Sighetu Marmației, Șomcuta Mare, Vișeu de Sus, Dragomirești și Remetea Chioarului.

Mii de oameni au trecut pragul bătrânelor case de la Muzeul Satului, iar vremea a ținut atât cu organizatorii, cât și cu participanții.

Deși evenimentul a fost stabilit cu doar o zi înaintea Ajunului Crăciunului, foarte mulți vizitatori, turiști și grupuri de colindători au participat, sâmbătă, la deschiderea oficială a unuia dintre cele mai reprezentative acțiuni organizate sub egida Consiliului Județean Maramureș.

Pe scenă s-au aflat, alături de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședinții Ioan Doru Dăncuș și George Moldovan, ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop,secretarul de stat în Ministerul Turismului, Bogdan Tomoiagă, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Dragoș Titea, secretarul de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Cosmin Butuza, primarii caselor gazdă, consilieri județeni, dar și alți invitați.

Gabriel Zetea: Sperăm să avem numeroși turiști veniți în Maramureș pentru a ne vedea tradițiile și obiceiurile

Cuvântul de deschidere a aparținut șefului administrației județene, care a declarat că manifestarea ”Crăciun în Maramureș” a început la Muzeul Satului iar apoi, an după an, a crescut atât în emoție, cât mai ales în numărul de manifestări care se desfășoară în preajma Crăciunului, în mai multe unități administrativ-teritoriale din Maramureș.

”Mulțumesc tuturor celor care au venit alături de noi să petrecem un Crăciun minunat. Am avut, în ultimele zile, la Palatul Administrativ din Baia Mare, în casa Consiliului Județean și a Prefecturii Maramureș, peste 1000 de colindători: preșcolari, școlari, elevi, reprezentanți ai instituțiilor din subordine și ai instituțiilor colaboratoare și vizita fiecăruia ne-a bucurat în mod deosebit.

Sperăm să avem foarte mulți turiști veniți în Maramureș pentru a vedea tradițiile noastre, tradiții care nu trebuie să moară și pe care noi, această generație, trebuie să le păstrăm vii pentru generațiile care urmează.

Mulțumesc în mod special Ministerului Turismului, ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre și secretarului de stat, Bogdan Tomoiagă, pentru parteneriatul încheiat cu Consiliul Județean și pentru evenimentele pe care le-am derulat împreună, în Maramureș.

Mulțumesc apoi primarilor, reprezentanților comunităților locale, oameni care au grijă de comunitățile lor și care au venit și în acest an, alături de Consiliul Județean, pentru a ne bucura cu toții de sărbătorile de iarnă, deoarece Crăciun în Maramureș este evenimentul central pe care ne bazăm în promovarea tradițiilor. Trebuie să arătăm tuturor, restului românilor, restului Europei și restului lumii ce este Maramureșul”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, transmițând tuturor celor prezenți Crăciun Fericit și un An Nou Fericit.

Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului s-a declarat onorat să reprezinte Ministerul la un eveniment unde acesta este partener al administrației județene.

”Cu toții ne dorim să petrecem sărbătorile de iarnă acasă, alături de familie și de prieteni și sunt un mare norocos că, pentru mine, ACASĂ este în Maramureș, un loc monumental, un cadru natural extraordinar, cu oameni care sunt bune gazde, păstrători cu sfințenie a tradițiilor ancestrale, oameni care pot sta cu fruntea sus în fața oricui.

Mulțumesc Consiliului Județean Maramureș și președintelui Gabriel Zetea pentru modul în care au pus în valoare toate aceste lucruri și pentru că Maramureșul a devenit emblematic în reprezentare turistică în România și în străinătate”.

Un mesaj pentru cei prezenți a avut și ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, care a subliniat faptul că, tot ceea ce se întâmplă bun în Maramureș, se aude și la București.

”Fiind vremelnic ministru al Educației, nu îmi rămâne decât credința că, fără educație nu o să putem să ne păstrăm datinile și obiceiurile care sunt atât de frumoase, aici, la noi acasă, în Maramureș. Un popor care nu are credință, care nu are educație și nu are sănătate este un popor pierdut”.

Prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan a început discursul cu o întrebare retorică:

”Ce poate fi mai frumos decât Crăciun în Maramureș? Când vezi ulițe pline de colindători, copii mai mari, mai mici, adulți care vestesc în toate curțile Nașterea Mântuitorului, când vezi mesele pline de bucate, când avem asemenea oaspeți de seamă, ce poate fi mai mult decât Crăciun în Maramureș?

Să se audă în toată țara că, aici în Maramureș se păstrează tradițiile și obiceiurile, să fim un exemplu pentru toți românii. Și cum urmează Centenarul Marii Uniri, să dăm un semnal de unitate de aici, din nordul țării”.

Au luat apoi, cuvântul, primarul orașului Sighetu Marmației, Horia Scubli, primarul din Vișeu de Sus, Vasile Coman, iar la final, directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară, Monica Mare, alături de maramureșeanul Nicolai Tand, au dat oficial startul celei de-a IX-a ediții a sărbătorii ”Crăciun în Maramureș”.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA