Acasăoameni noiCOTE OBLIGATORII - Sosesc primii refugiaţi în România. Unde vor fi cazaţi...

COTE OBLIGATORII – Sosesc primii refugiaţi în România. Unde vor fi cazaţi şi ce probleme sunt

spot_img

DISTRIBUIȚI

Un prim lot de cel mult 15 refugiaţi va sosi în România la începutul lunii martie, în urma repartizării prin mecanismul cotelor obligatorii de relocare al UE, ei fiind selectaţi din Grecia şi din Italia.

În 2016 şi 2017, România trebuie să primească cel puţin 4.180 de refugiaţi, conform celor două mecanisme de relocare adoptate la nivelul UE. Primii urmează să fie cazaţi la Galaţi. În prezent, în România sunt amenajate 6 centre de cazare pentru refugiaţi şi solicitanţi de azil, care nu fac faţă numărului total de peste 6.200 de imigranţi pe care România ar trebui să îi găzduiască în următorii ani, capacitatea lor fiind de doar 1.500 de persoane, conform cifrelor de la Imigrări, obţinute de Gândul.

Primii refugiaţi aflaţi în Grecia şi Italia, din totalul de cel puţin 4.180 cât trebuie să primească România în 2016 şi 2017, vor ajunge în ţara noastră la începutul lunii martie, urmând să fie cazaţi într-unul din cele 6 centre de cazare pentru solicitanţii de azil.

„La începutul lunii martie, soseşte primul grup. Detaliile exacte le vom ştii în momentul în care statul respectiv (Grecia sau Italia – n.r.) va face transferul. Procedura este că noi trimitem nişte cereri de intenţie către Grecia şi Italia, în funcţie de câte persoane putem noi procesa, iar ei decid câţi trimit”, a explicat pentru gândul Ermina Mihai, purtătoare de cuvânt a Inspectoratului General pentru Imigrări, vorbind de un grup de cel mult 15 refugiaţi.

Mai exact, pe 3 martie urmează să sosească 11 persoane, care vor fi cazate la Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi, conform Euractiv, care citează reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Imigrări, prezenţi la o dezbatere organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

Până acum, România a solicitat Italiei 190 de refugiaţi aflaţi în centrele sale, iar Greciei 125 de refugiaţi, în total 315 persoane, conform Euractiv.

România s-a oferit să găzduiască 1.705 persoane refugiate sau solicitante de azil în UE, în cadrul primului mecanism de relocare a refugiaţilor stabilit la nivelul UE, iar prin mecanismul de cote obligatorii de refugiaţi, stabilit ulterior, România ar urma să primească într-o primă etapă alţi 2.475 de refugiaţi. În total, până în 2017, România trebuie să găzduiască 4.180 de persoane refugiate, relocate din Grecia şi Italia, cărora li se mai adaugă 80 de persoane refugiate, aflate în afara UE. O a doua parte a mecanismului de cote obligatorii convenit la Bruxelles, căruia România i s-a opus fără succes, mai prevede încă peste 2.000 de persoane refugiate care ar trebui găzduite în România, totalul ridicându-se astfel la peste 6.200 de refugiaţi.

Centrele actuale pentru refugiaţi nu fac faţă: doar 1.500 de locuri de cazare

În prezent, România dispune de 6 centre pentru cazarea refugiaţilor şi solicitanţilor de azil, toate tentativele Ministerului Afacerilor Interne de a demara construirea unora noi fiind pe moment abandonate, din cauza puternicei opoziţii de pe plan local. MAI luase în calcul trei locaţii – foste cazărmi ale Jandarmeriei – pentru construirea unor noi centre pentru refugiaţi – la Tăşnad (Satu Mare), la Bumbeşti Jiu (Gorj) şi la Câmpulung Muscel (Argeş).

O altă locaţie, la Ardud, în Satu Mare, a fost şi ea abandonată, după ce iniţiativa unei fundaţii religioase de a ridica acolo un centru pentru refugiaţi, la care s-ar fi raliat şi MAI, a fost şi ea abandonată, din cauza opoziţiei localnicilor, care au ameninţat cu violenţe.

Cele 6 centre pentru refugiaţi şi azilanţi care funcţionează în prezent pot găzdui doar 1.500 de persoane, arată un răspuns al Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru gândul.

Centrele se află în Bucureşti (470 de locuri), Giurgiu (200 de locuri), Maramureş (250 de locuri), Galaţi (300 de locuri), Rădăuţi (180 de locuri) şi Timişoara (100 de locuri), a arătat IGI, la solicitarea gândul.

Sursa: gandul.info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA