Acasăoameni noiCONDUCEREA TVR, DEMISĂ – Raportul de activitate pe 2014 a fost respins...

CONDUCEREA TVR, DEMISĂ – Raportul de activitate pe 2014 a fost respins de Parlament

spot_img

DISTRIBUIȚI

Raportul de activitate al TVR pe 2014 a fost respins, miercuri, cu 115 de voturi pentru şi 220 de voturi împotrivă, iar potrivit legii, Consiliul de Administraţie şi preşedintele director general al TVR Stelian Tănase se consideră demişi. Televiziunea rămâne cu datorii imense şi cu angajaţi ameninţaţi de concedieri, într-un continuu scandal între conducere şi clasa politică.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, raportul de activitate al TVR pe anul 2014, care a fost respins de Comisiile pentru cultură, conducerea TVR putând fi astfel demisă odată cu acest vot. În cazul în care conducerea TVR – Consiliul de Administraţie, inclusiv preşedintele-director general Stelian Tănase – va fi demisă, Comitetul liderilor din Parlament va trebui să propună un nou CA, care să fie supus votului senatorilor şi deputaţilor. Parlamentarii au respins Raportul,cu 220 de voturi împotrivă şi 115 voturi pentru, ceea ce echivalează cu demiterea conducerii TVR.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că va propune un pachet de măsuri pentru TVR, printre care separarea funcţiei de preşedinte de cea de director general, urmând ca cea din urmă să fie desemnată în baza unui concurs managerial. „Propunerea pe care noi o s-o transmitem la comisii pentru această perioadă de interimat nu va fi o propunere politică, va fi o propunere serioasă, un om respetat din TVR, care nu are niciun fel de apartenenţă politică şi care pe această perioadă de interimat va colabora cu noi, cu comisiile de Cultură, cu Guvernul”, a spus Dragnea.

Şeful PSD a precizat că, în perioada de interimat, preşedintele director general al TVR va lucra cu Guvernul şi cu Parlamentul pentru a veni cu un pachet legislativ de relansare a Televiziunii publice.

Irina Radu a fost validată de Comisiile de cultură, pentru şefia TVR

Irina Radu, director de programe al SRTV, a fost validată de Comisiile de cultură ale Parlamentului pentru şefia interimară a TVR cu 21 voturi „pentru”, 6 abţineri şi un vot „împotrivă”, votul fiind secret.

Ponta, despre presiunile făcute de Oprea la TVR: Eu nu îl cred pe Stelian Tănase

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, privind presupusele presiuni făcute de Gabriel Oprea asupra lui Stelian Tănase, că nu îl crede pe directorul TVR, pentru că „l-a prins cu minciuna de prea multe ori”.

„Eu nu îl cred pe Stelian Tănase, pentru că l-am prins de prea multe ori cu minciuna, când venea la mine în birou şi mă ruga toate cele şi apoi la televizor altceva. Nu îl cred”, a declarat premierul întrebat ce părere are despre presupusele presiuni pe care Gabriel Oprea le-ar fi făcut asupra lui Stelian Tănase.

Ponta a mai spus că i-a transmis lui Stelian Tănase şi liderilor coaliţiei că nu este de acord cu creşterea taxei TV, afirmând că taxa TV ar trebui eliminată, pentru că „obligă pe toată lumea să plătească un serviciu pe care nu îl accesează”.

„Singurul lucru pe care l-am spus domnului Tănase şi liderilor coaliţiei este următorul: cât sunt eu prim-ministru, nu sunt de acord cu creşterea taxei TV. Eu, personal, cred că nu ar trebui să mai fie taxă TV pentru că obligăm pe toată lumea să plătească un serviciu pe care nu îl accesează. (…) Eu nu sunt de acord cu indexarea taxei TV, care ţine sigur de Guvern. Celelalte lucruri ţin de Parlament şi voi sprijini Parlamentul şi voi respecta decizia lui”, a spus premierul.

Victor Ponta a afirmat că în celelalte state europene televiziunea publică înseamnă un serviciu public de informare, spre deosebire de TVR.

Cât priveşte stingerea datoriilor TVR, premierul a afirmat că legea prevede că banii trebuie încasaţi, precizând că dacă Parlamentul, printr-o lege va prevede altceva, atunci vor discuta.

„Atenţie, nu sunt banii ANAF sau banii Guvernului, sunt banii ţării şi ai obligaţia să îi încasezi atunci când prevede legea sau, sigur, dacă Parlamentul, printr-o lege prevede altceva, discutăm”, a spus Ponta.

Premierul a mai afirmat că nu a mai vorbit cu Stelian Tănase, la telefon, de un an şi jumătate, deşi, directorul TVR, l-a căutat şi i-a transmis „mesaje disperate şi foarte prietenoase şi iubitoare”.

„Cu domnul Tănase de un an şi jumătate nu am vorbit la telefon, deşi m-a căutat, mi-a dat mesaje disperate şi foarte prietenoase şi iubitoare şi de fiecare dată i-am răspuns: Vă rog să vă adresaţi Parlamentului, că nu aveţi treabă cu mine”, a spus Victor Ponta.

TVR a încheiat 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care a avut venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei în 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR. În conferinţa de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat. Din cele 440 de milioane de lei, 240 de milioane de lei reprezentau obligaţiile efective către bugetul de stat, iar restul sumei era reprezentată de penalităţi şi majorări.

Pierderile TVR au fost cauzate de penalităţi de 63 de milioane de lei (dintre care 61,6 milioane de lei la ANAF), provizioane – 49,3 milioane de lei (dintre care 41 de milioane de lei taxa TV neîncasată în perioada 2003 – 2009). Totodată, potrivit reprezentanţilor TVR, în anul 2014, 30% din taxa TV încasată s-a întors la bugetul de stat.

Potrivit reprezentanţilor TVR, pierderea a fost cauzată şi de obligaţiile fiscale curente, TVA şi taxe locale ale TVR – 104,3 milioane de lei şi obligaţiile către Centrul Naţional al Cinematografiei şi către producători de filme româneşti – 22,6 milioane de lei. În 2014, SRTv a achitat la termen obligaţiile curente la bugetul statului, conform reprezentanţilor TVR.

În 2014, TVR a făcut eforturi de reducere a cheltuielilor programelor difuzate de TVR 1 şi TVR 2. De exemplu, costurile de producţie pentru programele TVR au scăzut în 2014 la aproximativ 20 de milioane de lei, faţă de circa 30 de milioane de lei în 2013, în timp ce pentru achiziţia de filme a fost cheltuită o sumă mai mică de 10 milioane de lei anul trecut, comparativ cu peste 10 milioane de lei în 2013. În schimb, costurile pentru achiziţiile de drepturi sportive au crescut în 2014 la aproape 50 de milioane de lei, faţă de circa 10 milioane de lei în 2013.

Cheltuielile cu personalul reprezintă 25,42% din totalul cheltuielilor de exploatare ale TVR şi au fost, în 2014, cu 14,74% mai mici faţă de anul 2013. Totodată, cheltuielile cu colaboratorii au fost, anul trecut, cu 15,49% mai mici faţă de anul 2013.

Comparativ, SRTv avea, în 2013, un profit de circa 2,5 milioane de lei, însă datoriile istorice ale Televiziunii Române se ridicau la aproximativ 800 de milioane de lei, după cum a anunţat Stelian Tănase, la momentul respectiv, într-o conferinţă de presă.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA