China pregateste un producator auto gigant, de stat

0
585

In ultimii ani China a apasat pedala de acceleratie in ceea ce priveste consolidarea industriilor detinute de stat, printre care fabricarea otelului, utilajele feroviare si extractia de carbune.

Ideea a fost aceea de a forta aceste companii ineficiente sa reduca din costuri, sa dezvolte noi produse si sa genereze un profit. Iar acum a venit randul industriei auto sa se alinieze acestei tendinte.

Loading...

 

Trei producatori chinezi de masini, aflati in proprietatea statului si-au anuntat recent intentiile de a imparti tehnologie, sisteme de propulsie, platforme si achizitiile. Obiectivul final al acestei colaborari este acela de a crea un gigant auto global.

Pe 1 decembrie, China FAW Group, Dongfeng Motor si Chongqing Changan Automobile au semnat un acord de parteneriat, la sediul companiei Dongfeng Motor, din orasul chinez Wuhan.

Acordul a stabilit, de asemenea, si o harta a activitatilor comune.

COLABORARE IN TREI PASI PENTRU FAW, DONGFEN SI CHANGAN

Primul pas pentru cele trei companii va fi acela de a stabili un centru de Cercetare si Dezvoltare care sa dezvolte tehnologia pentru vehicule electrice, conectivitate si materiale usoare. Urmeaza apoi etapa dezvoltarii platformelor si apoi coordonarea achizitiilor si impartirea productiei.

De asemenea, cele trei companii vor coordona productia de vehicule in afara tarii, distributia si parteneriatele straine. Si impreuna vor oferi o gama de servicii precum credite de consum si car-sharing.

 

Daca adaugam la asta toate intitiativele, suna in mod cert ca si cum FAW, Changan si Dongfeng negociaza o fuziune.

Desi executivii tuturor celor trei companii s-au reunit in vederea semnarii acordului, niciunul dintre ei nu a folosit cuvantul “fuziune” in discursurile sale si, in plus, nici declaratia comuna a celor trei producatori chinezi nu cuprinde acest termen. Cu toate acestea, exista inca motive puternice de a crede ca fuziunea in sine este si ea un obiectiv al colaborarii.

In primul rand, parteneriatul va acoperi aproape toate aspectele importante ale operatiunii comune. Apoi, in declaratia comuna data publicitatii de FAW, Dongfeng si Changan este subinteleasa si o fuziune, desi un astfel de gand nu a fost in mod clar exprimat niciodata.

In luna octombrie a anului trecut, Congresul National al Partidului Comunist a cerut companiilor detinute de stat sa accelereze eforturile de a “crea companii de top” in domeniul productiei.

Initiativa Wuhan pare a fi raspunsul dat de industria auto la aceasta solicitare. Declaratia comuna descrie parteneriatul ca „o noua incercare” de a duce la indeplinire planul pe termen lung al Guvernului – conceput anul trecut in aprilie – de a consolida industria auto din China.

In cadrul acestui plan, Guvernul de la Beijing a cerut „unui numar” de companii interne sa se alature topului 10 al celor mai mari producatori auto din lume.

Asadar, oricine se poate intreba daca Beijingul va putea realiza aceasta fuziune, si este o intrebare perfect legitima.

FUZIUNEA FAW, DONGFENG SI CHANGAN – O PROVOCARE REALA

In urma cu cativa ani, de pilda, BAIC Motor Group nu a reusit sa achizitioneze Fujian Motor Industry Group, desi cele doua companii semnasera un acord. Motivul pentru care fuziunea dintre BAIC Motor Group si Fujian Motor Industry a esuat a fost o problema de natura birocratica, cu implicatii majore: BAIC este controlat de catre Beijing, in timp ce Fujian este detinut de guvernul provincial din Fujian.

Dupa negocieri indelungate cu BAIC, guvernul provinciei Fujian a refuzat sa renunte la controlul companiei Fujian, considerata un stalp al economiei provinciei.

Insa in ceea ce priveste companiile FAW, Dongfeng si Changan, nu poate exista o astfel de problema, toate cele trei fiind controlate in mod direct de catre autoritatile de la Beijing. Asadar, daca guvernul vrea ca aceasta fuziune sa aiba loc, atunci asa va fi.

Beijingul si-a demonstrat deja capacitatea de a-si consolida alte intreprinderi de stat, iar industria producatoare de otel este un bun exemplu in acest sens. Baosteel Group, cel mai mare producator de otel din China, si Wuhan Iron and Steel, clasata pe locul al doilea ca importanta, au fuzionat in 2016, dupa doi ani de pregatiri.

Desigur, a uni FAW, Dongfeng si Changan intr-o singura entitate nu va fi deloc usor. Fiecare companie detine produse specifice in portofoliu si de asemenea mii de angajati.

Insa cele trei companii par sa aiba un soi de urgenta. Nu au produse competitive, toate au facut eforturi sa se extinda peste granite si nu fac progrese in a se implica pe piata de vehicule electrice a Chinei, aflata intr-o crestere fulminanta.

Va fi interesant de urmarit cum si in ce mod va avea loc aceasta fuziune, mai ales ca fiecare dintre cele trei companii are asocieri cu producatori straini de masini.

FAW are parteneriate cu Toyota Motor, Volkswagen Group si Mazda Motor. Dongfeng este aliniata cu PSA Group, Honda Motor, Nissan Motor, Renault si Kia Motors, in timp ce Changan are parteneriate cu Ford Motor, PSA, Mazda si Suzuki Motor.

Cum aceste asocieri au generat profituri stabile, FAW, Changan si Dongfeng nu au simtit nevoia de a demara operatiunile comune. Insa acele zile se apropie de sfarsit, iar Toyota, Volkswagen si alti producatori straini de masini vor urmari, fara doar si poate, indeaproape aceasta alianta care se prefigureaza in China.

CINE SUNT CELE TREI COMPANII

FAW Group, anterior First Automotive Works, este unul dintre liderii globali in industria producatoare de vehicule, avand o istorie de peste 65 de ani de inovatie, fiind de altfel primul producator chinez de automobile. Infiintata in 1953, FAW are astazi 120.000 de angajati in intreaga lume si isi vinde produsele in peste 70 de tari. FAW produce o gama foarte diversa de camioane grele, usoare si medii, automobile, autobuze si autocare de lux, sasiuri de autobuze si mini-vehicule, avand o cifra de vanzari ce depaseste 18 milioane de vehicule in intreaga lume. In 1953, FAW a produs primul camion comercial Jiefang, iar in 1958 prima masina Dongfeng din China si primul sedan de lux Hongqi. De atunci si pana in prezent FAW a fost unul dintre promotorii de top ai industriei auto din China.

In prezent FAW Group detine parteneriate cu Audi, General Motors, Mazda, Toyota si Volkswagen, fabricand aceste branduri pentru piata din China.

Infiintata in 1969, Donhfeng Motor Corporation are o arie foarte larga de afaceri, fiind implicata atat in productie, cat si in vanzari si cercetare si dezvoltare (R&D) de masini comerciale, vehicule de pasageri, piese si componente auto si echipamente de productie auto. Cunoscand de-a lungul anilor progrese extrem de importante, Dongfeng este astazi unul dintre stalpii economiei nationale din China.

In prezent, compania detine parteneriate cu Kia (Dongfeng Yueda Kia), Honda (Dongfeng Honda), Dongfeng Motor Co., Ltd. (DFL), Peugeot Citroen (Dongfeng Peugeot-Citroën) si Renault (Dongfeng Renault), fiind producatorul auto chinez cu cel mai mare numar de parteneriate straine. De asemenea, mai are colaborari precum Dongfeng Fengshen, Infiniti, Luxgen si Venucia.

Changan Automobile Group, cu sediul in Chongqing China, este una dintre companiile de stat chineze cu domeniu de activitate in industria producatoare de masini, fiind considerata unul dintre cei patru piloni ai pietei auto din China, si este al doilea brand de masini ca popularitate din China. Principalele sale produse sunt masini de pasageri, furgonete comerciale si camioane usoare. Changan concepe, dezvolta, produce si vinde masini de pasageri vandute sub brandul Changan si vehicule comerciale vandute sub brandul Chana. Compania colaboreaza cu Ford (Changan Ford), Groupe PSA (Changan PSA), Mazda (Changan Mazda) si Suzuki (Changan Suzuki), producand Ford, DS Automobiles, Mazda si Suzuki pentru piata chineza. De asemenea, mai detine un parteneriat cu Jiangling Motors (JMC) care produce SUV-uri vandute sub marca Landwind.

Informatii oferite de WeltKlasse Automobile, importator si distribuitor autovehicule second-hand.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here