AcasăsiugariuCAPITALA TINERILOR ORTODOCȘI – 6.000 de tineri din 24 de țări au...

CAPITALA TINERILOR ORTODOCȘI – 6.000 de tineri din 24 de țări au fost prezenți la Cluj Napoca

spot_img

DISTRIBUIȚI

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa a avut loc în perioada 4-7 septembrie la Cluj-Napoca. Evenimentul ce a reunit aproape 6.000 de tineri din 24 de țări a fost binecuvântat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit în deschidere cuvântul „Tinerii ortodocși – mărturisitori ai iubirii lui Hristos și misionari ai Bisericii”.

Duminică, 6 septembrie, Patriarhul României, înconjurat de un sobor de ierarhi români și străini, a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și a rostit cuvântul de învățătură „Haina de nuntă cerească – lumina sufletului curat”. Pe parcursul celor patru zile ale evenimentului, tinerii au participat la diverse manifestări religioase și cultural-artistice.

Duminică, 6 septembrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi români și străini, a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Piața „Avram Iancu“ din orașul transilvănean a fost plină în timpul slujbei de miile de tineri care participă în aceste zile la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa.
Grupurile de tineri din eparhiile țării noastre și din străinătate au purtat costume populare, steaguri și însemne specifice. Sfânta Liturghie a fost săvârșită, pe un podium amenajat în fața Catedralei Mitropolitane, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi din care au făcut parte: IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; IPS Părinte Justinian, Arhiepiscop de Elista (Patriarhia Moscovei și a Întregii Rusii); PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient); PS Părinte Iona, Episcop de Obuchovo (Biserica Ortodoxă Ucraineană); PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Răspunsurile Sfintei Liturghii au fost cântate alternativ în limbile română, greacă și slavonă de către corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, precum și de tinerii prezenți la slujbă care au avut cărticele cu textul Sfintei Liturghii.

Duminică, Biserica Ortodoxă a făcut pomenirea pildei nunții fiului de împărat, rostită de Mântuitorul Iisus Hristos, și consemnată la Matei 22, 2-14. După citirea pericopei evanghelice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul de învățătură intitulat: „Haina de nuntă cerească – lumina sufletului curat”.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și ierarhilor prezenți, precum și unor instituții care au sprijinit organizarea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Europa.
„Noi îi mulțumim lui Dumnezeu că la întâlnirea tinerilor a venit întâi de toate Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a dat o aură deosebită acestei sărbători. Mulțumim în mod special și tinerilor care astăzi au dat dovadă de multă credință participând la Sfânta Liturghie, chiar dacă de sus Dumnezeu a revărsat ploaie. Am dorit din tot sufletul ca această întâlnire să îi dinamizeze pe tineri, să fie creștini buni într-o lume cu multe probleme”, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că pentru anul viitor ștafeta este preluată de Arhiepiscopia Bucureștilor, care va organiza întâlniri cu tinerii și cu profesorii de religie. „În 2016 vom avea la București o Adunare Națională a Tinerilor Ortodocși, urmată de un Congres internațional al responsabililor cu educația religioasă. 2016 este în Patriarhia Română Anul omagial al educației tineretului creştin-ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești. Dorim să abordăm tema educației creștine într-o formă mai intensă și să ne ocupăm și de cei care ajută la formarea tinerilor, la educația lor religioasă, într-o lume care se secularizează, într-o lume în care valorile creștine nu sunt apreciate”, a spus Preafericirea Sa.
În continuare, Patriarhul României a dăruit Diploma omagială și medalia omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” următorilor ierarhi străini și oficialităților publice care au sprijinit evenimentul de la Cluj-Napoca: IPS Justinian, Arhiepiscop de Elista; PS Qais, Episcop de Erzurum; PS Iona, Episcop de Obuchovo; Gheorghe Vușcan, prefectul județului Cluj; Mihai Seplecan, președintele Consiliului Județean Cluj; Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit, de asemenea, pentru Catedrala Mitropolitană o cruce de binecuvântare, Sfânta Evanghelie și mai multe cărți de folos liturgic, pastoral și teologic, iar credincioșilor prezenți, iconițe cu chipul Maicii Domnului.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa a continuat ieri la Cluj-Napoca cu mai multe evenimente și acțiuni, dintre care amintim procesiunea tinerilor de la Parcul Mare spre Catedrala Mitropolitană, unde a fost oficiată rugăciunea de seară și a avut loc momentul aprinderii lampioanelor. Festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Europa are loc astăzi la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA