AcasăActualitateSocialCALENDAR – Află aici ce s-a întâmplat în timp într-o zi de...

CALENDAR – Află aici ce s-a întâmplat în timp într-o zi de 11 februarie

spot_img

DISTRIBUIȚI

1650 – A murit filosoful francez René Descartes (n.31.03.1596).
1847 – S-a născut Thomas Alva Edison, inventator şi cercetător american în domeniul electricităţii. A realizat telegraful, fonograful şi microtelefonul, lampa cu incandescenţă, etc. (m.18.10.1931). Ziua sa de naştere, 11 februarie, a fost proclamată în timpul administraţiei Carter drept Ziua inventatorilor americani.
1866 – Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României, este silit să abdice, ca urmare a conjuraţiei pregătite de coaliţia dintre conservatori şi liberal-radicali („monstruoasa coaliţie”).
1868 – A murit fizicianul francez Leon Foucault, cel ce a demonstrat, graţie pendului, mişcarea de rotaţie a Pămîntului (n.18.09.1819).
1888 – S-a născut Nicolae Ionescu-Siseşti, medic, membru corespondent al Academiei Române (m.17.08.1954).
1929 – Ia fiinţă Statul Vatican (foto), prin acordurile italo-papale de la Latran. Papa exercită puterea legislativă şi executivă, prin intermediul unui corp de cardinali. Papa Pius al XI-lea semnează cu Mussolini Tratatul de pace de la Latran prin care statul italian acordă Vaticanului proprietatea exclusivă şi jurisdicţia suverană asupra unui cartier din N-V Romei, în schimbul recunoaşterii de către papă a guvernului fascist.
1941 – Relaţiile diplomatice dintre România şi Belgia au fost întrerupte oficial, la cererea Germaniei. Legaţia română de la Bruxelles a fost transformată în Consulat general.
1942 – Întîlnirea mareşalului Ion Antonescu cu Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală. Conducătorului român i s-au dat asigurări că Germania nu va permite Ungariei şi Bulgariei să atace România şi i s-a cerut sporirea contribuţiei de război.
1945 – Discursul primului ministru Nicolae Rădescu de la cinematograful „Aro”, în care el precizează pozitţa sa şi a guvernului faţă de acţiunile PCR din ţară de preluare prin forţă a prefecturilor şi primăriilor.
1948 – A murit regizorul rus Serghei Mihailovici Eisenstein („Crucişătorul Potemkin”, „Ivan cel Groaznic”) (n.23.01.1898).
1971 – A fost semnat Tratatul cu privire la interzicerea amplasării armelor nucleare şi a altor arme de distrugere în masă pe fundul mărilor şi oceanelor şi în subsolul acestora.
1979 – Victoria revoluţiei islamice în Republica Islamică Iran. Ziua naţională.
1991 – A murit actorul Vasile Niţulescu (n.25.04.1925).
1991 – Înfiinţarea, la Haga, a Organizaţiei Naţiunilor şi Popoarelor Nereprezentate (UNPO), un fel de „Naţiuni Unite alternative”, cu scopul de a ajuta popoarele şi naţiunile nereprezentate la ONU să-şi facă auzită vocea în cadrul organizaţiilor internaţionale.
1998 – Licitaţia manuscrisului melodiei „Candle in the wind”, rescrisă special de Elton John şi de textierul său, Bernie Taupin, pentru funeraliile prinţesei Diana.
2000 – A murit regizorul francez Roger Vadim (n.1928).

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA