Acasăsinucidere maramuresBerbeşti: Colinde, colinde (VIDEO)

Berbeşti: Colinde, colinde (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 21 decembrie 2013, în satul Berbeşti, a avut loc un eveniment unic prin frumuseţea şi solemnitatea lui: un concert de colinde selectate atent din tezaurul creaţiei populare de colindători vestiţi prin talent şi dragoste pentru valorile autentice.

Pe scena Căminului Cultural au colindat în faţa unui public numeros, Alexandru Pugna, soţii Ilea şi Florentina şi Petre Giurgi, reprezentanţi de frunte ai cântecului popular şi tradiţional. Au onorat cu prezenţa lor această manifestare părintele consilier dr. Cristian Ştefan şi părintele profesor univ. dr. Adrian Paul din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, precum şi preoţii din parohiile învecinate.

S-a colindat cu bucurie lăuntrică, aşa cum se colinda acum cinzeci de ani.

„Coconii” din Berbeşti, vreo cincizeci, îmbrăcaţi cu straie specifice, au impresionat asistenţa. Frumoşi la chip, curaţi la suflet, conduşi de talentatul, inimosul şi neobositul  dascăl, Rednic Ştefan (Pişta), ei au adus în faţa participanţilor serile de Crăciun de altădată, când foştii „coconi” (adulţii de astăzi) colindau în cete mici, însoţiţi de părinţi, pe la casele vecinilor, fiind speriaţi de „dracii cu droange din Viflaim”. Viflaimul berbeştean a fost renumit în toate satele de pe Mara şi Cosău.

S-a colindat în satul Berbeşti pentru oamenii lui vrednici, credincioşi şi păstrători ai obiceiurilor străbune.

Toţi participanţii au colindat cu sufletul plin de bucuria Naşterii Mântuitorului, aşa cum de-a lungul anilor satul răsuna de colinde până dimineaţa.

Un fiu al satului, domnul Laurenţiu Batin, care ilustrează în chip minunat ideea că „dăruind vei dobândi” a oferit împreună cu ai lui (rude şi prieteni), tuturor celor prezenţi, bucuria de a asculta şi cânta colinde tradiţionale, nealterate de „moda” altor genuri de interpretare, ştiind ce şi cât să aleagă.

Aceşti oameni cu suflet ne-au făcut să trăim magia Crăciunului, să colindăm toţi participanţii, cu mic cu mare, cu sufletul curat, lăsând la o parte toată grija cea lumească. Colindele, înmiresmate de busuioc, tămâie şi de încărcătura bucuriei neprihănite a Naşterii Domnului, au fost un balsam pentru sufletele tuturor participanţilor.

Îţi mulţumim, domnule Batin Laurenţiu, pentru momentele de mare încărcătură emoţională şi duhovnicească. Mulţumim şi celorlalţi berbeşteni care au ajutat ca toţi invitaţii şi colindătorii să guste din sarmalele cu hribe şi pancovele pufoase (toate de post).

Şi dacă peste Berbeşti vor răsuna refrene de colindă „Leru-i ler”, „Florile dalbe”, „Raiule, grădină verde”, înseamnă că vom dăinui peste ani, într-o lume a globalizării în care identitatea popoarelor e pusă în pericol, înseamnă că glasul românilor din Maramureşul voievodal va mai răsuna. Pentru aceasta însă e nevoie de oameni care ştiu, pot şi vreau să dăruiască semenilor bucuria de înălţare sufletească.

Urăm tuturor „Crăciun cu bucurie şi pace”!

O berbeşteancă nostalgică

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA