AcasăAlteleEconomicANALIZĂ - Cum erau prețurile în comunism față de cele de acum....

ANALIZĂ – Cum erau prețurile în comunism față de cele de acum. Cât costau mâncarea, țigările și carburanții

spot_img

DISTRIBUIȚI

ANALIZĂ Prețurile bunurilor și serviciilor din comunism, respectiv din anii ’80, sunt surprinzător de asemănătoare cu cele de acum, cu câteva excepții: țigările, combustibilii și mașinile Dacia, arată o analiză Libertatea.

Pe de altă parte, trebuie menționat că România a trecut în anii ’90 printr-o inflație galopantă, cu deprecierea masivă a leului în fața valutelor străine, urmată de trecerea la ”leul greu”, în anul 2005, când s-au ”tăiat” patru zerouri de pe bancnote.

O franzelă costa 4 lei în comunism, iar acum se găsește la prețuri între 1 și 3 lei.

Untul costa în comunism 8 lei, iar acum se găsește în medie la 4,5-6 lei, potrivit prețurilor afișate pe Monitorul Prețurilor.

Roșiile au la rândul lor prețuri destul de similare, respectiv 5-10 lei înainte de 1989, față de 5-8 lei, cât costă acum.

Când se găsea, carnea de porc costa 33 de lei pe kilogram

Un kilogram de carne de porc costa 33 de lei în alimentarele comuniste, iar acum se găsește la prețuri între 15 și 30 de lei în supermarketurile moderne.

Principala problemă era, însă, că nu prea se găsea.

Ce se găsea erau celebrii ”adidași” de porc, adică ciozvârtele de la extremitățile picioarelor de ”guițător”.

Ulei, zahăr

Pe de altă parte, litrul de ulei era mult mai scump înainte de Revoluție, când costa 12 lei, iar un kilogram de zahăr era 11 lei.

Acum, uleiul se găsește la prețuri între 3,6 și 9 lei, iar zahărul costă între 2,8 și 5 lei.

Alimentele încep să se scumpească în ultima vreme în România, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), însă acestea s-au ieftinit puternic în 2015, odată cu reducerea TVA la mâncare de la 24% la 9%.

Benzina era 9 lei pe litru, dar se dădea pe cartelă

Pe de altă parte, combustibilii erau 9 lei pe litru înainte de 1989, iar acum aceeași cantitate costă 5,1 lei, după creșterile de preț cauzate de reintroducerea accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litru.

Numai că benzina era raționalizată și se dădea pe cartelă în ultimii ani ai regimului Ceaușescu.

Țigările erau, însă, foarte ieftine: un pachet de Carpați costa 3,25 lei. Acum, țigări fără filtru nu mai există, dar un pachet normal costă 16,5 lei.

De unde diferența aceasta mare? Statul a tot crescut accizele la țigări, iar acum prin TVA și accize statul ia 80% din prețul unui pachet.

Ziare, teatru și film

Un ziar costa în comunism 50 de bani, însă oferta nu era prea variată, iar oamenii primeau îndeosebi ”Scânteia”, ”România Liberă” și ”Tineretul Liber”. Acestea erau, însă, cenzurate și pline de propagandă comunistă.

După 1990, presa a intrat în declin, iar mai nou internetul i-a dat lovitura de grație. Acum, un ziar costă 2 lei la tarabă.

Un bilet la teatru costa 20-25 lei înainte de Revoluția din 1989, iar acum prețul variază între 22 și 60 de lei, în funcție de piesă și teatrul unde are loc reprezentația.

Biletele la cinema costau 6 sau 12 lei până în 1989, însă prea mare varietate de filme nu exista.

Acum, studenții sau pensionarii pot merge la cinema cu 17 lei, iar un bilet întreg costă 27 de lei.

Pentru filmele 3D, 4DX sau IMAX prețurile sunt mai mari. Diferența este că acum românii au la dispoziție toate filmele de ultimă oră, inclusiv blockbuster-urile de nivel mondial.

continuarea AICI

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA