AcasăAdministrațieIonel Bogdan și echipa sa bifează o nouă realizare pentru Maramureș: reabilitarea...

Ionel Bogdan și echipa sa bifează o nouă realizare pentru Maramureș: reabilitarea Castelului Teleki a primit undă verde de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest

spot_img

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Maramureș anunță semnarea contractului de finanțare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru reabilitarea Castelului Teleki din localitatea Pribilești. Valoarea investiției este de 13 milioane de euro. Reabilitarea obiectivului va aduce beneficii considerabile județului Maramureș.

Am primit de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest contractul de finanțare semnat pentru reabilitarea Castelului Teleki din localitatea Pribilești. Acest moment marchează o victorie importantă în eforturile noastre de a restaura și valorifica acest monument istoric pe care îl transformăm într-un centru cultural multifuncțional de referință pentru Maramureș.

Reabilitarea Castelului Teleki nu este nici pe departe un proiect ușor, am întâmpinat multe piedici pe drum, dar iată, determinarea și perseverența mea și a colegilor mei din Consiliul Județean Maramureș ne-au adus în acest punct în care mai bifăm o realizare care contribuie la împlinirea dorinței noastre de a dezvolta Maramureșul”, a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Demersurile pentru această investiție au început în 2021

Proiectul de reabilitare a Castelului Teleki a presupus mai multe etape esențiale. Prima dată a fost achiziționat Castelul Teleki, aflat anterior în proprietate privată, dar și într-o stare de degradare avansată. La finalul anului 2021, acoperișul era complet distrus, ceea ce punea în pericol structura întregului edificiu. S-a intervenit pentru a pune în siguranță acoperișul, fiind realizate lucrările de reparații care au prevenit prăbușirea castelului.

În cursul anului 2022 a fost elaborată documentația tehnică necesară pentru reabilitare, un proces complex care a implicat colaborarea cu specialiști din diverse domenii. În 2023 a fost depusă cererea de finanțare, iar eforturile administrației județene au fost răsplătite prin obținerea unei finanțări nerambursabile în valoare de 13 milioane de euro. De asemenea, au fost începute demersurile pentru exproprierea terenurilor adiacente castelului, cu scopul de a integra și revitaliza grădina acestuia, transformând-o într-un spațiu de recreere și evenimente culturale.

Proiectul de reabilitare nu a fost lipsit de provocări. Fiecare etapă a necesitat o planificare minuțioasă, resurse semnificative și multă perseverență. De la achiziția inițială a castelului, trecând prin elaborarea documentației tehnice și până la obținerea finanțării, fiecare pas a fost important și a însemnat o colaborare strânsă între echipa noastră, autoritățile competente și persoanele fizice care au înțeles necesitatea de a colabora cu noi pentru salvarea Castelului și redarea sa comunității”, arată Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare, Castelul Teleki va deveni un centru cultural multifuncțional. Acesta va putea găzdui evenimente culturale și educaționale și va oferi oportunități pentru organizarea de tabere pentru copii. Astfel, Castelul nu va fi doar un simbol al patrimoniului istoric, ci și un loc important pentru comunitatea locală.

Mulțumesc din suflet tuturor celor implicați, colegilor mei din Consiliul Județean Maramureș și reprezentanților ADR Nord-Vest pentru dedicarea și eforturile lor. Am o satisfacție ieșită din comun să văd că am reușit încă un proiect important pentru județul nostru. Abia aștept să vedem cum Castelul Teleki renaște în toată splendoarea sa! a mai spus Ionel Bogdan.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA