AcasăLifestyleSănatate21 MARTIE - Ziua Mondială a Sindromului Down

21 MARTIE – Ziua Mondială a Sindromului Down

spot_img

DISTRIBUIȚI

21 MARTIE În data de 21 martie în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down. Sindromul Down este o afecţiune genetică, cauzată de prezenţa suplimentară a unei părţi sau a încă unui cromozom 21.

21 MARTIE Există trei tipuri de Sindrom Down, date de aspectul cromozomului: trisomia 21, mozaicism şi translocaţie.

Afecţiunea este de obicei asociată cu întârzieri de creștere fizice, trasaturile faciale caracteristice și ușoară până la moderată dizabilitate intelectuală.

Există două categorii de teste pentru depistarea sindromului Down, care pot fi efectuate înainte de naştere: teste de screening si teste de diagnosticare.

Testele de sceening nu indică cu precizie dacă fătul are sindromul Down, ele oferind doar o probabilitate. Testele de diagnostic (amniocenteza şi prelevarea de probe corionice) pot oferi un diagnostic definitiv cu o precizie de aproape 100%.

Amniocenteza se face, de obicei, în al doilea trimestru de sarcină între 15 și 20 de săptămâni, iar prelevarea de probe corionice în primul trimestru de sarcină între 9 și 14 săptămâni.

Persoanele cu sindrom Down posedă diferite grade de întârzieri cognitive, de la foarte ușoare până la severe şi perturbări ale dezvoltării motorii specifice: hipotonia, dezvoltarea anormală a reflexelor, instabilitatea şi excesul de greutate.

Există la persoanele cu Sindrom Down dificultăţi în adoptarea şi menţinerea posturii.

Ce trebuie să ştiţi dacă aveţi un copil cu Sindrom Down? Recuperarea este foarte importantă din primii ani de viaţă.

Deprinderile motorii competente (cum ar fi stabilitatea, echilibrul) pot susţine interdependenţele cognitive şi sociale.

Dacă se realizează din timp recuperarea motorie, copilul are mai multe oportunităţi de dezvoltare şi pe celelalte planuri.

În cadrul Asociaţiei Esperando sunt câţiva copii cu această afecţiune. Specialiştii Asociaţiei au o abordare integrată asupra fiecărui caz în parte iar părinţii sunt încurajaţi să continue activităţile de stimulare pentru copiii lor şi acasă. Fiecare aspect al dezvoltării copilului cu Down trebuie adresat profesionist: dezvoltarea m

otorie, cea senzorială, psihică, emoțională, intelectuală, socială, practică, culturală, profesională etc. Acesta este și modul de abordare al Asociației Esperando

Integrarea persoanelor cu Sindromul Down presupune un efort susţinut al: familiei, specialiştilor în recuperare, cadrelor didactice şi comunităţii.

Informaţii furnizate de Asociaţia Esperando

sursa FOTO

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA